גמילה מעישון תביא לעלייה בבריאות השיניים

עישון ובריאות הפה

זה לא חדש שעישון ובעיקר עישון מאסיבי פוגע בגוף במספר מערכות שונות. זה גם לא חדש שלמעשנים יש סבירות גבוהה יותר לשיניים צהובות ולרקבון בשן בשל הניקוטין אשר נצמד לשיניים ומצטבר שם. כיום מחקרים מראים שגם אם עישנתם עדיין יש מקום לתיקון ובמידה ותגמלו בריאות השיניים שלכם תהיה טובה מזו של אלו שעודם מעשנים.
מחפש מידע אודות גמילה מעישון תביא לעלייה בבריאות השיניים?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
עישון ובריאות הפה כאמור אין זה ממצא חדש שהעישון פוגע בבריאות, ובכלל זה בבריאות השיניים. הניקוטין אשר מצוי בסיגריות הוא חומר מכתים אשר נדבק לשיניים וצובע אותן בצבע צהוב שאינו אסתטי ואינו יורד בצחצוח שיניים שיגרתי, גם אם מוקפד. מעבר לכך העישון מביא ליצירת דלקות חניכיים ולרקבון בשיניים ובשורש השן אשר יכול להביא לאובדן של שיניים. כך שברור כי התמונה אשר מצויירת למול המעשנים אינה ורודה.
מעשנים רבים אשר מכירים את המצב מרגישים כי הגיעו לנקודת אל חזור וכי זה אינו משנה האם יפסיקו או ימשיכו לעשן. מחקר חדש מחדד את התמונה ומעמיק ברזולוציה, לפי תוצאותיו גם מעשנים אשר כבר פגעו בשיניים ורק אז הפסיקו לעשן הביאו לעלייה בבריאות השיניים, לעומת מעשנים שלא חדלו מפעולת העישון.
הממצאים הראו כי ניתן לעצור, גם אם באופן חלקי את התדרדרות בריאות השן וכי מעשנים שנגמלו דיווחו על הקלה משמעותית בסמפטומים שונים כבדלקות שיניים כרוניות.
כיצד נגרמות מחלות חניכיים? דלקות בחנייכים אשר מופיעות באופן כרוני הינן דלקות אשר נגרמות כתוצאה מהצטברות של פלאק - רובד החיידים הלבן שנמצא על השיניים. הסמפטומים המרכזיים של דלקת חניכיים הינם נסיגה של החניכיים וחשיפה של שורש השן אשר נחלש. בשלבים מתקדמים וכאשר לא נעשית התערבות טיפולית שורשי השיניים יכולים אפילו לנשור.
עבור מי שמערכת החיסון שלו חלשה יותר, כמו ילדים, קשישים ואנשים מעשנים ההסתברות לדלקת חניכיים גבוהה יותר. זו גם הסיבה שבשלה ניתן לראות יותר מעשנים עם בעיות שיניים ואבדן שיניים מאשר מקביליהם באוכלוסיה.
האם ניתן לחזור אחורה בזמן? העובדות הרשומות מעלה הינן עובדות ידועות כבר שנים והשאלה הגדולה היא מה יכול לעשות אדם שכבר עישן שנים, האם העובדה שיגמל מעישון תסייע לו או שהיא כבר לא משנה דבר.
את התשובה לשאלה זו חיפש החוקר ד"ר פרשאו מבריטניה. הד"ר עקב במשך שנה אחר 49 אנשים המוגדרים כמעשנים שפיתחו מחלת חניכיים כרונית. המעשנים חולקו לשתי קבוצות, האחת קיבלה טיפול רפואי למחלת החניכיים ובו בעת קבלה עידוד להיגמל וסיוע בכך, והשנייה קבלה טיפול רפואי למחלת החניכיים בלבד.
כאשר השווה החוקר בין קבוצת האנשים אשר הצליחה להיגמל, לצד קבלת הטיפול הרפואי למול הקבוצה שקבלה טיפול רפואי בלבד מצא שאצל הנגמלים חל שיפור משמעותי במצב דלקת החניכיים.
התוצאות הראו לראשונה היא גמילה מעישון לצד קבלת טיפול רפואי מתאים הם השילוב הטוב ביותר ובעל ההשפעה הרבה ביותר על מצבו הבריאותי של האדם. מכאן שעבור מעשנים אשר תוהים האם גמילתם מעישון תסייע להם התשובה היא חד משמעית - כן. אומנם ישנם נזקים מצטברים שלא ניתן להעלים, אבל בכדי לצמצמם אותם למינימום האפשרי ולמנוע פגיעה נוספת הפסקת עישון היא בלתי נמנעת.