השפעה מערכתית של הזרקת בוטוקס על השרירים

מחקרים על טיפולי בוטוקס

את הבוטוקס מזריקים לשרירים מסויימים על מנת לשתקם ולהביא להרפיה בפנים ולהפחתה בקמטי הבעה. אולם מה יקרה אם הבוטוקס יתחיל להשפיע גם על שרירים נוספים, שלא אליהם כוונה הזריקה?
מחפש מידע אודות השפעה מערכתית של הזרקת בוטוקס על השרירים?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
השפעת בוטוקס לא רק על השריר אליו הוזרק
מחקר חדש שנערך על חולדות הוכיח כי זריקות הבוטוקס יכולות להשפיע גם על שרירים נוספים, מרוחקים לעיתים, מאלו שאליהם הוזרק החומר. מתוך מחקר זה נבדקת השפעת הבוטוקס בבני אדם ובאופן ספציפי לרגישות לתרופות הרדמה.

כתה העת Anesthesia & Analgesia בו פורסם המחקר פירסם כי לבוטוקס יש השפעות מערכתיות, לא תמיד צפויות על מגוון שרירים, ולא רק על השרירים אליהם הוזרק החומר באופן מכוון.

מטרת החוקרים הייתה לבחון הן את השפעת הבוטקס על מגוון שרירים והן את השפעתו האפשרית על תרופות להרפיית שרירים המשמשות בעת הרדמה, למשל לפני ניתוח. הבדיקה של הגורמים השונים בוצעה תוך בחינה של הפרמטירים: מיידיות ההשפעה, עיכוב בהשפעה, והשפעות מקומיות או מרוחקות של הזרקת בוטוקס.

קצת על בוטוקס
החומר בוטוקס הוא רעלן, בוטוליניום טוקסין, שגורם להחלשה ואפילו לשיתק של השרירים אליהם מוזרק על ידי חסימה של העצבים המובילים לאותם שרירים. השפעתו של החומר הפעיל בבוטוקס נמשכת בין שלושה לארבעה חודשים בממוצע. 

השימוש בבוטוקס נעשה בעיקר במסגרת הליכים אסתטיים ובטיפול בהפרעות נויורו-מסקיולר (neuromuscular), הקשורות בעצבי השרירים (כגון דיסטוניה של צוואר הרחם, עפעוף בלתי נשלט ופזילת עיניים). כאמור, הבוטוקס עובד כגורם המשתק ומפריע לשטף התקין של האיתותים בין רקמת השרירים לעצבים ובפועל קיומו בשריר משתק אותו.
תופעות לוואי המוכרות לאחר טיפול בוטוקס כוללת תסמינים הקשורים להזרקה עצמה כמו אדמומיות ונפיחות אזור ההזרקה ותופעות הנקשרות לתגובת הגוף ולחומר עצמו - כאבים קלים, תחושה הדומה לשפעת, כאבי ראש וקלקול קיבה. 

כמו כן, טיפול לא מבוקר של הזרקת בוטוקס לפנים, כאשר נעשה באזור הקרוב לעיניים עלול להביא לצניחת עפעפיים זמנית. טיפולי בוטוקס אינם מורשים בזמן הריון או הנקה.

המחקר
בוטוקס גרם לירידה בתפקוד בשריר שלא הוזרק במהלך המחקר הזריקו החוקרים בוטוקס לרגלה האחורית של חולדה ובשקו את הרגל בכל יום אחר כך באמצעות גירוי חשמלי אשר בוחן את פעילותו התקינה של השריר. כצפוי, השריר אליו הוזרק בטוקוס ישירות היה משותק במשך מספר ימים ולא הגיב כלל לגירוי של החוקרים. מה שהפתיע את החוקרים היה שגם שריר הרגל השנייה, אליו לא הוזרק החומר תפקד בצורה לקויה, ותגובתו לגירוי החשמלי היה ירוד ביותר.

החוקרים המשיכו לעקוב אחר תפקוד השרירים ומצאו כי לאחר 16 יום מיום ההזרקה השריר אליו הוזרק הבוטוקס עדיין תפקד באופן ירוד ביותר ונצפה רק רעד קל כאשר נגע בגירוי החשמלי, וכמותו גם השריר השני, אשר היה אמור להיות תקין לא תפקד באופן מלא.

הממצאים הללו מעידים כי להזרקת בוטוקס השפעה רחבה ומערכתית על השרירים והשפעתו אינו מתמצת רק בשריר אליו הוזרק. 
מכן שכפי שידעו בוטוקס משתק את השרירים אליהם הוזרק, אולם לא מסתפק בכך ומשפיע גם על שרירים נוספים.

בוטוקס ותרופת הרדמה
באותו הניסוי נמצא עוד ששרירים אליהם הוזרק בוטוקס הגיבו ברגישות יתר לתרופות הרדמה Atracurium המשמשת בבתי חולים לפני ניתוחים על מנת להרפות את שרירי החולה. מידע זה הינו קריטי ויש לו השלכות קליניות נרחבות.

מתוך ממצאים אלו ניכר כי מטופל אשר עבר הזרקת בוטוקס לצורך טיפול אסתטי או נוירו-מסקיולרי צריך להודיע זאת לרופא המרדים אשר ישגיח עליו באופן שונה במהלך הניתוח ולאלר מתן תרופת ההרפיה.

מסקנת החוקרים היא שלהזרקת בוטוקס השפעה מערכתית על השרירים, גם אלו המרוחקים מאזור ההזרקה וכן השפעה על תגובות הגוף לתרופות נוספות הפועלות להרפייה של השרירים.