חריקת שיניים

טיפול בחריקת שיניים

חריקת שיניים היא תופעה נפוצה שחשוב לבדוק ולטפל בה. חריקת שיניים, או בשמה המקצועי ברוקסיזם, נגרמת בעיקר בעקבות לחץ וגורמת לנזקים כבדים לשיניים עצמן, ללסת ולראש. אז מהי למעשה חריקת שיניים? ממה נובעת התופעה? וכיצד ניתן למנוע ולטפל בחריקת שיניים?

מחפש מידע אודות חריקת שיניים?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

חריקת שיניים - מידע כללי
חריקת שיניים או בשמה המקצועי- ברוקסיזם, היא תופעה המתארת שחיקה של השיניים המביאה להסרה של חלק מפני משטח האמייל, שטח המצוי במשטח הלעיסה של השן. שחיקת שטח זה עלולה לגרום בין השאר, גם לכאב פנים.
כיום, לפי הסטטיסטיקה, אחד מתוך ארבעה ממטופלי שיניים סובל מחריקת שיניים, שזה בערך 85% מהאוכלוסיה. תופעת חריקת שיניים באה לידי ביטוי בעיקר בהידוק שיניים, הנעשה באופן לא מכוון בחוזק הגדול פי 14 מההידוק הנורמאלי.

אחת הבעיות העיקריות של חריקת שיניים היא בכך שאנשים רבים הסובלים ממנה אינם יודעים בכלל שהם עושים זאת.  כאשר הם מהדקים את שיניהם הם יוצרים בכך נזק שהוא לעיתים בלתי הפיך. אם אתם לא יודעים אם אתם חורקים שיניים, ישנם סימנים נוספים היכולים להעיד כי אולי האדם הינו ברוקסיסט (מהדק את שיניו) כמו נשיכת עפרונות, כסיסת ציפורניים ונשיכה באזור הפנימי של הלחי. 

חריקת שיניים - גורמים

הגורם המרכזי לחריקת שיניים הוא דחק הנובע מאורח חיים מודרני, מהיר ורווי לחצים ומתחים. כאן המקום לציין שישנם ילדים רבים הסובלים מהתופעה ואין הדבר מעיד על כך שהם סובלים מלחץ נפשי. אצל ילדים עדיין אין מספיק מידע על התופעה ורק ידוע שאצל מרביתם היא חולפת בסביבות גיל 13.

על מי משפיעה תופעת הידוק וחריקת שיניים?

אורח חיים מהיר, לחצים, מתח ועצבים חשופים הינם הגורמים העיקריים לחריקת והידוק שיניים. עוד בעבר היה ידוע כי התופעה שכיחה יותר בקרב אנשים הסובלים מבעיות נפשיות ומעצבים מתוחים. רגשות כגון כעס, כאב ותסכול עשויים לעורר את התופעה ולהגביר אותה. לכן, אנשים תוקפניים, תחרותיים ונמהרים עשויים להיות חלק מקבוצת סיכון לפיתוח ברוקסיזם.

כיצד אפשר לזהות שחיקה של השיניים כתוצאה מחריקת שיניים?

ישנם מספר סממנים בעזרתם ניתן לזהות הידוק וחריקת שיניים בהם שיניים שטוחות,  היעדרשכבת אימייל, רגישות מוגברת של השיניים אשרר נגרמת עקב חשיפתה של שכבת השן הפנימית, כאבים אשר עשויים להופיע במפרק הלסת, רעשים של "פריקה" מהלסת וסימני נשיכה.

מה ההשפעות של שחיקת שיניים?

לשחיקת שיניים מספר השפעות על השיניים הלסת והשרירים ולפני שהפגיעה משחיקת השינים גדלה, רצוי לטפל בתופעה מבעוד מועד.

שיניים - שחיקת שיניים משפיעה באופן ישיר על השיניים עצמן ואפילו אנשים בעלי שיניים בריאות וחניכיים תקינות יכולים לפתח שיניים רגישות בעקבות שחיקת שיניים. לעיתים כשהשחיקה של השיניים היא מוגזמת אף ייתכנו שברים בשיניים שיפגעו גם בכתרים וסתימות. במקרים אלו, לאחר שעוברים טיפול בפה, יאלצו המטופלים לישון עם סד לילה לשם המשך שמירה על שינייהם.

לסת - חריקת שיניים בלילה גורמת לשחיקתן של הסחוס של פרק הלסת. הסחוס שמתפקד באופן נורמאלי כבולם זעזועים נעלם ומעמיד בסכנה את עצם המפרק.

שרירים - בעקבות ההידוק וחריקת השיניים נמתחים שרירים אשר עלולים לגרום לכאבי ראש ולמיגרנות וכן לכאבים במפרק הלסת ולרגישויות באזור הפנים.

טיפולי שיניים - טיפול בהידוק וחריקת שיניים
אבחון תופעה של חריקת שיניים מתבצעת בראש ובראשונה במרפאות שיניים בהן בעת בדיקות שגרתיות גם בוחן רופא השיניים האם קיימים סממנים המעידים על חריקת שיניים. רופא השיניים עוקב אחר התסמינים ורק לאחר מספר ביקורים, במידה ונצפית החמרה במצב השיניים מחליטים על טיפול.

הטיפול בחריקת שיניים הוא למעשה שינוי התנהגותי ולימוד מחדש של החזקת הלסתות. המטופל לומד כיצד להניח את הלשון, השיניים והשפתיים כהלכה וכיצד להפוך ערני לבעיה. לרוב הגברת תשומת הלב לעניין ממתנת את הלחץ ומנועת החמרה של המצב.

לאנשים אשר בעיקר חורקים ושוחקים את שיניהם בזמן השינה משתמשים בסד לילה. סד לילההמונע את נעילת הלסת וסופג את הלחצים המופעלים על השיניים. למעשה, הסד אשר נראה כפרסה מהווה מחיצה בין השיניים העליונות לתחתונות ובכך מונע מגע בין השיניים ושחיקה.