טיפול שורש

מידע על טיפול שורש ומתי חשוב לפנות לרופא השיניים

אנדודנטיה היא תחום ברפואת השיניים אשר מטפל במחלות של שורש השן, בקצה השורש (סב חוד השורש) ובאזור הלסת. אם אתם צריכים לעבור טיפול שורש, האנדודנט הוא מומחה לטיפולי שורש אשר יטפל בכם.

מחפש מידע אודות טיפול שורש?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

פניה לטיפול שורש, ככל שפונים מהר יותר הטיפול מיטיב יותר
טיפול שורש נערך כאשר סובלים משן עם עששת אשר הגיעה לשורש השן (מוך השן) - החלק הפנימי של השן אשר בו נמצאות רקמות וכלי דם המזינים את השן. כאשר מתרבים חיידקים באזור זה נוצרת דלקת הגורמת לכאבים עזים ולא נעימים. אם הדלקת חריפה צריך לעבור טיפול שורש על מנת להסיר את העששת משורש השן ולהפסיק את הכאבים.

בנוסף לעששת בשורש השן, דלקת בשורש השן יכולה להגרם בעקבות תאונה שבה נשברת השן או  מהווצרות דלקת חניכיים.  שבר בשן (הנגרם בתאונה או בעקבות דלקת אשר הפכה את השן לחלשה) יוצר פתח לחיידקים להגיע לשורש השן ולפתח בו דלקת. במצב זה צריך לעבור טיפול שורש.

טיפול שורש - מהלך הטיפול
בעבר לא הייתה דרך לטפל במצבים של דלקות בשורש השן  פרט לעקירה של השן, אך כיום ניתן לטפל בזיהום בשורש השן בדרכים יותר עדינות. ראשית עורכים צילומים של האזור הנגוע על מנת שהרופא יוכל לאבחן את סוג המחלה ולראות את אורך תעלות השן. לאחר שאובחן מקום הזיהום ומבנה התעלות פותחים את השן ומנקים אותה מהעששת, לאחר מכן, מסלקים את רקמות מוך השן ומנקים את תעלות השורש.

מכיוון שלא משאירים את השיניים חלולות, עורכים סתימות שורש שהן מילוי אותן תעלות עם חומר סתימה שנועד למנוע מהחיידקים לחזור. לסיום עושים סתימה בשן כדי שלא יהיו בה חורים. לאחר הטיפול, השן שעברה טיפול שורש, עלולה להישבר בקלות רבה יותר, לכן לעיתים מוסיפים לה כתר בשביל לחזק אותה.

טיפולי שורש נערכים לרוב במשך כמה פגישות, לעיתים ניתן לעשות טיפול שורש בפגישה אחת, אך זה תלוי בחומרת המצב. בשל העבודה העדינה אשר נדרשת, טיפולי שורש נעשים על ידי אנדודנט אשר עבר התמחות מיוחדת לכך במשך שלוש שנים, כמו כן, לאנדודנט ציוד מתאים לטפל בשורשי השן, שלרוב לא נמצא במרפאה רגילה.

טיפול שורש - החלמה מטיפול
זמן ההחלמה לאחר טיפול שורש משתנה בין אדם לאדם, לפי חומרת הזיהום, יכולת השיקום של המטופל וכדומה. לרוב, זמן ההחלמה הנפוץ הוא בערך כעשרה ימים. לאחר טיפול שורש אין עדיין עצבים בשן ולכן לא מרגישים שם דבר, גם לא כאב עקב חור או עששת חוזרת. בשל כך, חשוב לערוך בדיקות אצל רופא שיניים בכדי לראות שלא חזרו חיידקים למקום.

חידוש של טיפול שורש
לעיתים טיפול השורש אינו מצליח לטפל בדלקת בשורש השן ולאחר זמן מה חוזרים הכאבים למרות שעברנו טיפול שורש. מצב זה אינו נעים וייתכן ונגרם מכיוון שלא נערך ניקוי יסודי של התעלות או שבתהליך הטיפול לא נאטמו כראוי כל חללי שורש השן. במצב זה כדאי לשקול לערוך חידוש טיפול שורש.

בחידוש טיפול שורש, כמו בטיפול שורש רגיל, יוצרים גישה לשורש השן על ידי הסרת ההרכבות שהותקנו לפני כן (כתרים, סתימות וכדומה) מנקים בשנית את התעלות ואוטמים אותן. אם תהליך זה לא צלח לעיתים נדרש טיפול אפיסקטומי- כריתת חוד השורש- במהלכו על ידי ניתוח בחניכיים חותכים את קצה השורש של השן הכואבת. 

חשוב לזכור שתהליך  של חידוש טיפול שורש, אינו מתאים בכל מצב לכן על מנת לערוך אותו יש לערוך את הבדיקות המתאימות ולהתייעץ עם רופא השיניים.

אם שורשי השיניים שלכם זכו בביקור של עששת, במקום לקשור את השן לדלת ולעקור אותה בכאבים, עדיף היום ללכת לביקור אצל האנודנט.