מהן הסיבות לפזילה?

מהן הסיבות לפזילה?

פרופ' יאיר מורד - מכון "מאור"

המידע באדיבות פרופ' יאיר מורד, מומחה ברפואת עינים ומנהל מכון "מאור" המציע טיפולים לפזילה, עין עצלה, פתיחת צינור הדמעות ועוד.
מידע על האנטומיה של העין
על מנת להבין כיצד פועלת העין אנו משווים אותה למצלמה.
במצלמה - האור חודר פנימה דרך העדשה, עובר ומווסת דרך הצמצם ולבסוף מתמקד בסרט הצילום. בעין מתקיימת אותה הפעולה, האור חודר פנימה דרך הקרנית השקופה, עובר דרך האישון שמווסת אותו על ידי התכווצות והתרחבות ואחר כך התמונה הופכת להיות ממוקדת וברורה על הרשתית, שהיא המקבילה לסרט הצילום.
על הרשתית ישנו אזור קטן המכונה מקולה, שם מתרכזות קרני האור ונוצרת התמונה.



ראייה טובה היא עבודה של שתי העיניים
תפקודה של עין אחד אינו מספיק בכדי לייצר ראייה טובה. על מנת שהאדם יהיה מראייה טובה שתי העיניים צריכות לעבוד יחד ולהיות מתואמות. התיאום מתרחש על ידי שישה שרירים המניעים את העיניים לכיוונים שונים ועובדים בתיאום - אחד מתכווץ ומקבילו מתרפה.

מדוע יש צורך בשתי עיניים?
לכאורה, על מנת לראות תמונה ברורה מספיקה לנו עין אחת בלבד. אולם, כאשר רק עין אחת פועלת העולם הופך שטוח ויש קושי בהבחנה במרחקים, עומקים ובעצמים בעלי נפח.
ואכן, רק שילוב של שתי העיניים מאפשר ליצור ראיית עומק וראיית תלת מימד. השגת תמונה תלת מימדית מדויקת היא הדרגה הגבוהה ביותר של עבודת העיניים המשותפת.

מהי פזילה?
על מנת להסביר פזילה נתחיל מהסבר על התפתחות הראייה.
תינוקות נולדים כאשר העיניים שלהן מפותחות והם מסוגלים לראות למרחק קצר. הראייה הדו עינית (שתי עיניים מתואמות והיווצרות ראיית עומק) מתפתחת רק בחודשי החיים הראשונים של התינוק. עד גיל 4-5 חודשים עדיין נורמטיבי למצוא שהעיניים אינן מתואמות זו עם זו, ולעיתים כאשר עין אחת צופה קדימה, העין השנייה פונה פנימה או החוצה.
לאחר גיל 6 חודשים, פזילות מהסוג שתואר קודם לכן צריכות להיעלם באופן טבעי. במידה והן אינן נעלמות יש לפנות לרופא עיניים. חשוב - לאחר גיל 6 חודשים פזילה שלא נעלמה חייבת להיבחן שכן היא עלולה לגרום להיווצרות עין עצלה ולפגם בהתפתחות הראייה הדו עינית.
במשך השנים יכולות להופיע בילדים ובמבוגרים פזילות אחרות שיש לבחון. עם זאת הפזילה אצל ילדים ופעוטות היא המחייבת את הטיפול המיידי ביותר.

טיפול בפזילה
ישנן מספר אפשרויות לטיפול בפזילה בהן:
1. משקפיים - את מרבית הפזילות ניתן לתקן על ידי הרכבת משקפיים.
2. טיפול עם רטיות - כאשר הפזילה בלתי קבועה ניתן לטפל בה על ידי סגירות לסרוגין של העיניים בעזרת רטיות.
3. תרגילי עיניים - המידה והפזילה גדולה ובולטת כשמתבוננים לקרוב, ניתן לטפל בה על ידי תרגילי עיניים לחיזוק יכולת המיקוד.
4. ניתוח לתיקון פזילה - במקרים רבים, הטיפול היעיל לפזילה הינו ניתוח.