ניתוחי הרזיה

ניתוחים בריאטריים: ניתוח הצרת קיבה, ניתוח קיצור קיבה, ניתוח שרוול קיבה

השמנת יתר הפכה למגפה עולמית שהמלחמה בה קשה. אנשים עוברים בין דיאטות שונות ומשונות, משלבים אותן עם ספורט ולצערנו לא תמיד מצליחים להפחית במשקל. כאן נכנסים לתמונה ניתוחי הרזיה (ניתוחים בריאטריים) שכשמם כן הם, ניתוחים שייעודם המרכזי הוא לסייע בהרזיה. מהם אותם ניתוחי הרזיה? למי הם מתאימים ומה הם כוללים? כל התשובות מייד.

מחפש מידע אודות ניתוחי הרזיה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

מהם הגורמים להשמנת יתר וכיצד ניתוחי הרזייה יכולים לסייע להתמודדות עם השמנה?
הגורמים להשמת יתר חולנית הם רבים וכוללים גורמים חברתיים, סביבתיים, גנטיים, פסיכולוגיים, תרבותיים, פיזיולוגיים (חוסר איזון הורמונאלי) וחוסר בפעילות גופנית. הטיפול בהשמנת יתר חולנית כולל שילוב של שינויים בהרגלי התזונה וטיפול דיאטני יחד עם פעילות גופנית. אולם, מגיע שלב בו עובר האדם נקודת אל חזור ממנה קשה ואף בלתי אפשרי לרזות באמצעות דיאטות וספורט בלבד. במקרים כאלו הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוח הרזיה. הניתוח מסייע למטופל לרדת במשקל ובכך מביא לשיפור באיכות חייו.

הניתוח המוכר ביותר בתחום ניתוחים לצורך הרזיה (המכונים גם ניתוחים בריאטריים) הוא ניתוח קיצור קיבה או בשמו השני ניתוח מעקף קיבה.

למי מיועד ניתוח הרזיה?
למרות שאפשר היה לחשוב שכל אדם הנחשב בעל משקל עודף יהיה מועמד מתאים לעבור ניתוח הרזיה המצב אינו כזה. על מנת לעבור ניתוח הרזיה יש לעמוד במספר קריטריונים מחמירים שנועדו לשמור על מטופלים שלפי דעת רופאים לא יוכלו לעמוד בניתוח ובהחלמה ממנו כראוי.

בין המועמדים אשר לא יוכלו לעבור ניתוח הרזיה נמנות נשים בהריון, חולי סרטן המטופלים בהקרנות או כימותרפיה ואנשים הסובלים ממחלות במעי ובמערכת העיקול.

בקרב אוכלוסייה הסובלת מעודף משקל ההחלטה מי מתאים לעבור את הניתוח ומי אינו מועמד ראוי נשענת על מדד ה-BMI ובשמו המלא Body Mass Index, שהינו מדד למסת גוף. המדד מספק לכל אדם מספר שמציין את מסת גופו. מספר זה מושווה לסקלה הגורסת כי BMI שבין 18.5-25 מסמל משקל תקין, BMI שבין 25-30 מסמל עודף משקל, BMI בין 30-35 מוגדר כהשמנה ומדד BMI מעל 35 או מעל 40 מוגדרים כהשמנת יתר והשמנת יתר חולנית, בהתאמה.

מועמדים בעלי מדד BMI מעל 35 או 40, בני 18 ומעלה, הסובלים גם ממחלות הנלוות להשמנה (דוגמת סכרת) יהיו מועמדים אופטימאליים לניתוח הרזיה.

כאן המקום לציין כי מחקרים חדשים מגלים כי ניתוחי הרזיה מתאימים ובטוחים גם לאנשים שמנמנים בלבד. המחקרים מצביעים על ירידה ניכרת במשקל והחלמה ממחלות נלוות להשמנה לאחר ניתוחי הרזיה, בקרב אנשים בעלי משקל עודף שה- BMI שלהם לא עמד בקריטריונים הנהוגים כיום לביצוע ניתוחי הרזיה. בזמן כתיבת שורות אלו, הנחיות משרד הבריאות בנושא עדיין לא שונו.

ניתוחי הרזיה
קיימים שני סוגים עיקריים של ניתוחי הרזיה עליהם נפרט מייד:

ניתוח הרזיה - צמצום נפח הקיבה -
ניתוחים אלו, המצמצמים את נפח הקיבה, מוכרים בעיקר בזכות ניתוח הצרת קיבה. במסגרת ניתוח הצרת קיבה מצמצמים את נפח הקיבה ע"פ רוב על ידי שימוש בטבעת שהופכת חלק נכבד מהקיבה לבלתי שמיש ומשאירים רק כיס קטן שהופך להיות קיבתו החדשה והקטנה של המטופל. ההפחתה המשמעותית בנפח הקיבה אינה מאפשרת למטופל לצרוך את אותה כמות מזון אותה צרך טרם הניתוח ומאיצה את תחושת השובע.

ניתוח הצרת קיבה הוא ניתוח הרזיה הפיך, שכן ניתן לשחרר את אחיזת הטבעת במידת הצורך ללא הליך ניתוחי נוסף. כיום נחשב ניתוח זה לניתוח הפופולארי בישראל מבין ניתוחי ההרזיה השונים.

ניתוח הרזיה - צמצום נפח הקיבה והקטנת המפגש בין המזון למיצי הקיבה -
ניתוחים אלו מלבד צמצום נפח הקיבה מפחיתים בנוסף גם את ספיגתו של המזון בגוף. בין הניתוחים הנמצאים בקטגוריה זו נמנים ניתוח מעקף קיבה (ניתוח קיצור קיבה) וניתוח שרוול קיבה.

בהליך ניתוח מעקף קיבה תופר המנתח את הקיבה כך שרק חלק מצומצם נותר פעיל ואת אותו החלק מחברים ישירות למעי הדק. כך, משיג המנתח שתי תוצאות, האחת צמצום נפח הקיבה והאצת תחושת השובע, והשנייה, מניעת מרבית מהמזון להיספג בגוף.

בהליך ניתוחי של שרוול קיבה מסיר המנתח בין 75-80% מקיבת המטופל ומעצב את החלק שנותר כשרוול הממשיך מהוושט. נפח הקיבה החדשה מצומצם, תחושת השובע מואצת וכן מושגת ירידה משמעותית בהורמון גרילן האחראי על תחושת הרעב.

לסיכום, במידה ואתם שוקלים לעבור ניתוח הרזיה ונמצאתם מתאימים יהיה עליכם להיפגש טרם הניתוח עם הרופא המנתח שיסביר לכם בפרוטרוט על סוגי הניתוחים הנמצאים בשוק, היתרונות והסיכונים של כל ניתוח וההתאמה בין הניתוח לבין ציפיותיכם. במקרים מסוימים אף תתבקשו להיפגש עם דיאטנית ופסיכולוג המתמחים בהשמנה.