עקירות

מידע על עקירות - שיקום הפה

המילים עקירת שיניים מעוררות אצל רבים דימוי של הדלת עם החוט שקשור לשן, אך בימינו תהליך העקירה התקדם מאז "שיטת הדלת" ובתהליך כירורגי אפשר לעקור שיניים פגועות בלי להשתמש בדלתות וחבלים אלא בתהליכים כירורגים מתקדמים. ולאחר שבציעתם עקירה, במקום להישאר עם מרווחים בין השיניים אפשר למלא את החיוך בשיניים חלופיות בתהליך של שיקום הפה.

מחפש מידע אודות עקירות?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

עקירה - מידע כללי
עקירת שן היא שם ככלי לתהליך שבו רופא שיניים מוציא שן בתהליך כירורגי לאחר שניסיונות טיפול אחרים לא צלחו בטיפול בשן או שאין אפשרות אחרת לטפל בשן. ישנם סוגים של עקירות שמשתנים לפי חומרת המצב של השן, אופי הטיפול, עקירה כירורגית, עקירת שן בינה, עקירה של שן נשירה, עקירת שן קבועה, עקירה אורתודנטית, עקירת שורש, עקירת שן כלואה ועוד סוגים רבים של עקירות.

עקירת שן בינה
עקירה כירורגית של שן בינה היא אחת העקירות השכיחות ביותר. שן הבינה היא שן אשר גדלה בחלק האחורי של הלסת לאנשים בגילאים 17-25. בעבר שן הבינה הייתה בשימוש אך עם האבולוציה לסתות האדם הפכו לקטנות יותר אך עדיין השיניים האחוריות ממשיכות לגדול. לכן נוצר מצב שבו גודלת שן בינה אך אין לה מספיק מקום לפרוץ החוצה, או שזווית הגדילה אינה מאפשרת לה לצאת.

בשל השינויים בלסתות שעברו על בני האדם עם השנים, משגדלה השן היא כלואה ללא מקום מספיק לפרוץ החוצה. גדילה זו יכולה להיות מאוד כואבת בגלל דלקות שמתפתחות במקום, לחץ על שיניים אחרות, ואחת מהדרכים לטפל בשן הבינה היא על ידי עקירה של השן שצומחת על ידי עקירה כירורגית.

עקירה כירורגית
כל עקירת שן נעשית בתהליך של ניתוח, אך עקירה כירורגית נקראת כך בשם העובדה שהחיתוך שנעשה במקום יותר מורכב מעקירה רגילה. בעקירה רגילה יכול הרופא שיניים למצוא נקודת אחיזה בשן בשביל שיוכל לעקור אותה, אך בעקירה כירורגית רופא השיניים צריך לפתוח דרך כדי להגיע לשן, בין אם בגלל שהשן נמצאת מתחת לשן אחרת כמו במקרה של שן בינה, או מכיוון שאין נקודת אחיזה בשן בשל שחיקה של קצה השן.

לאחר שנמצא מקום האחיזה מוציאים את שן לבסוף התהליך תופרים את המקום שבו הייתה השן. עם סיום התהליך הכירורגי, על מנת לשמור על הצלחת תהליך העקירה מקבלים הוראות מרופא השיניים לגבי דרכי שמירה על המקום כדי שיוכל להחלים.

מה עושים אחרי העקירה?

לאחר עקירת שיניים, על מנת לשמור על בריאות הפה, תקבלו מרופא השיניים הנחיות כיצד לעזור לשיקום החניכיים. לרוב, הנחיות אלו יכללו הנחיות כמו להימנע מלאכול כמה שעות לאחר הטיפול, שמירה על היגיינת הפה, להימנע משטיפה של המקום, מיריקה, עישון. אם במהלך העקירה נעשו תפרים, סביר שתתבקשו לחזור למרפאה לאחר שבוע מסיום העקירה על מנת להסיר את התפרים, תהליך הסרת התפרים לאחר עקירות שיניים אינו כואב והוא די פשוט. 

תהליך שיקום הפה לאחר עקירת שיניים
לאחר שעברנו עקירה, או מספר עקירות שיניים, נשאר בפה שלנו חללים. לחלק מהאנשים רווחים אלו בין השיניים אינם אסתטיים והם היו מעוניינים לטפל בהם. אחת הדרכים הנפוצות למלא את הרווחים בין השיניים היא על ידי תהליך של שיקום הפה- יצירת שיניים מלאכותיות שיחליפו את השיניים שנעקרו לנו.

ישנם שני סוגים של תהליכי שיקום פה- שיקום פה קבוע ושיקום פה נייד. שיקום פה קבוע הוא יצירת כתרים או גשרים קבועים אשר מקובעים באופן קבוע על הפה. לרוב מקבעים את הכתרים על גבי שתלים והם נשארים שם. שיקום פה נייד הוא סט שיניים מלאכותיות (שיניים תותבות) אשר מורכבות על הפה, ניתן להוציא את השיניים התותבות ולהחזיר אותן. אפשר להרכיב סט שלם של שיניים תותבות או סט שבו יש רק חלק מהשיניים שאפשר להרכיב ולהוציא.