פזילה או עין עצלה

ההבדל בין פזילה לבין עין עצלה ואבחון של כל בעייה

תופעות פזילה ועין עצלה יכולות לבלבל בינהן. חשוב לעמוד על ההבדלים בין התופעות ולזהות כמה שיותר מוקדם מה התופעה הנצפית, פזילה או עין עצלה, על מנת שניתן יהיה לטפל בה במהירות האפשרית ובדרך הנכונה והמותאמת ביותר.
מחפש מידע אודות פזילה או עין עצלה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
עין עצלה ופזילה אומנם מבלבלות מבחינה חיצונית, אך מקור הליקוי של כל אחת מהן שונה. רופא עיניים מומחה או אופטומיטריסט יוכלו להבדיל במהרה בין התופעות, לזהות את הליקוי ולהציע את הטיפול הטוב ביותר בהתאם לממצאיו, עין עצלה או פזילה.   

מהי פזילה?
פזילה הוא מצב בו קיים חוסר איזון בין שרירי העין ולמעשה צירי הראייה וגלגלי העיניים אינם מקבילים ומתואמים בזמן התמקדות על נקודה ספציפית. ישנם כמה סוגי פזילה: פזילה מדומה, פזילה פנימה ופזילה החוצה. פזילה היא תופעה ששכיחותה עומדת על כשלושה אחוזים באוכלוסייה.  

סיבות לפזילה
הסיבות העיקריות להיווצרות פזילה הן לקות של שרירי העיניים שאינם עובדים בסנכרון ואינם מאוזנים וכן בעיית תשבורת - למשל רוחק ראייה.  

טיפול בפזילה 
ישנם כמה טיפולים בפזילה כאשר כל אחד מהם מתאים לסוג אחר של פזילה. לדוגמא, פזילה שמקורה בליקוי תשבורת תתוקן באמצעות משקפיים, פזילה שהמקור שלה בעיה באיזון בשריר העין תתוקן באמצעות ניתוח לתיקון פזילה או ניתוח פזילה לצד שימוש במשקפיים.  

מהי עין עצלה?
עין עצלה הוא כינוי לעין שאינה מגיעה לחדות ראייה אופטימאלית, משמע פחות מ- 6/9. גם בעזרת עזרי ראייה כמו משקפיים או עדשות, עדיין לא מגיעה עין עצלה לשיא. לתופעה זו אין גורמים גנטיים או סיבה פיזיולוגית, ומבחינה רפואית העין תקינה לגמרי. עין עצלה היא תופעה שמופיעה באחוז עד שלושה אחוז באוכלוסיה.

כיצד מתפתחת עין עצלה?
1. פעמים רבות כאשר ישנה פזילה והמוח רואה דברים שונים משתי העיניים הוא מחליט מי העין המהימנה יותר ומחליט להסתמך רק עליה. בתגובה העין עליה אין הסתמכות הופכת לעין עצלה (שכן מבחינת המוח אין לה תפקיד).

2. כאשר קיים הבדל גדול בחדות הראייה בין העיניים, המוח בוחר להסתמך על העין שמעניקה לו תמונה חדה יותר בקלות רבה. העין השניה הופכת לעין עצלה.

3. במידה וישנו ליקוי פיזי המקשה על עין אחת לראות (כמו עפעף צנוח החוסם את ציר הראייה) והדבר אינו מטופל, עם הזמן תהפוך עין זו לעצלה.  

טיפול בעין עצלה
טיפול בעין עצלה הינו טיפול יעיל ככל שמתחילים אותו מוקדם יותר. מטרת הטיפול היא להכריח את העין העצלה להיות פעילה ולייצר תמונות למוח. לרוב ניתן לראות ילדים קטנים עם רטייה על העין הבריאה, מה שאינו משאיר לעין העצלה שום אפשרות לנוח. בכך מחזקים ובונים מחדש את הקשר בין המוח לעין העצלה, כך שגם בעתיד, עם סיום הטיפול, כאשר העין החזקה גלויה המוח יעבוד עם שתי העיניים. 
 
כשסובלים מפזילה ומעין עצלה
במקרים בהם הילד סובל הן מעין עצלה והן מפזילה יש לטפל קודם כל בבעיית העין העצלה. לאחר שבעיה זו מגיעה לפתרון ניתן להתחיל לטפל בבעיית הפזילה, תוך מעקב אחר חדות הראייה ושמירה כי אין התדרדרות של העין העצלה. מובן שבעייה משולבת היא מורכבת יותר, אך גם נדירה יותר. במידה ומאובחנת בעייה משולבת של פזילה ועין עצלה יש לגשת לרופא עיניים מומחה בתחום.
צור קשר עם המוסדות המובילים בארץ לפזילה או עין עצלה
פרופ' יאיר מורד
פרופ' יאיר מורד
מיקום בארץ: ראשון לציון מרכז רפואי עתידים, מרכז רפואי נארא
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
עיניים