פזילה סמויה

אופן הזיהוי והאיתור של פזילה סמויה

פזילה סמויה היא פזילה שלא שמים לב אליה במבט רגיל על העיניים, ומכאן שמה. פזילה סמויה יכולה לגרום למגוון בעיות ראייה והפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, אך כיוון שאינה בולטת יש נטייה לפספס אותה כגורם אחראי וללכת לאיבוד בנסיונות לחפש אחר פתרון לבעיות שהיא יוצרת. על מנת לאתר פזילה סמויה יש לשים לב למספר פעילויות שהילד עושה שיכולות להעיד על פזילה כגורם לבעיה.
מחפש מידע אודות פזילה סמויה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

איתור פזילה סמויה
כיוון שלא ניתן לראות ולזהות פזילה סמויה באופן רגיל על ידי התבוננות על העיניים יש להפעיל מניפולציות על מנת לזהותה. בפועל הבדיקה הבייתית לזיהוי פזילה סמויה כוללת כיסוי של אחת העיניים, ומבט על העין הגלויה. במידה וקיימת פזילה מה שיקרה הוא שהעין המכוסה תתחיל לפזול (כיוון שלא יהיה לה מיקוד) ובמקביל העין הגלויה לא תצליח להתמקד באובייקט ותמשיך לנוע מתוך מאמץ להתמקד. בדיקה זו צריכה להיות מתוקפת אחר כך על ידי בדיקה מקצועית של רופא עיינים מומחה בתחום. 

ישנם סממנים נוספים אליהם יש לשים לב:
- הילד מתקרב לחפצים ומתקשה בהתמצאות בסביבה ובקואורדינציה פשוטה.
- הילד פוזל לרגע קצר, או שרק נראה שהעין "בורחת" וחוזרת.
- הילד עוצם לעיתים עין אחת.

במידה והילד כבר קורא ונמצא בבית ספר יש לשים לב גם לסממנים הבאים:
- חוסר יכולת להשלים צורות גאומטריות.
- דילוג על שורות בזמן קריאה וכתב לא ברור וקופץ.

טיפול בפזילה
חשוב לאתר ולטפל בפזילה סמויה. היא גורמת למגוון בעיות ומקשה מאד על ילדים בעיקר בגיל בית ספר. אותם ילדים מגלים קושי בקריאה וכתיבה, בחשבון ובביצוע פעולות ומטלות פשוטות יחסית. הבעיה, כיוון שאינה נראת כלפי חוץ מעמידה את הילד במצב בעייתי בו הוא מתמודד לבד עם הבעיה ולעיתים נתפס כמי שממציא תירוצים, טיפש, או פשוט אינו אוהב את בית הספר.

מי שיכול לסייע לילד הם הורים ומורים ערניים שישימו לב לתלונות חוזרות על כאבי ראש, ראייה כפולה וקושי עקבי בכתיבה וקריאה.
את הפזילה ניתן לאבחן החל מגיל שישה חודשים, ומומלץ להגיע לבדיקת ראייה של הילד בכל שנה, גם בלי קשר לתלונות.

פזילה סמויה שלא אובחנה ולא טופלה יכולה להתפתח לבעיה של עין עצלה ולקבע את הבעיה. במידה והפזילה אובחנה ניתן לטפל בה באמצעות משקפיים או רטייה ואימון וחיזוק העין, ובמקרים קשים יותר באמצעות ניתוח לתיקון פזילה שמתקן ישירות את שרירי העין.