ניתוח הסרת קטרקט

מהו קטרקט וכיצד מטפלים בקטרקט?

קטרקט הוא תופעה בה שכבה עכורה מכסה את העין ומפריעה לראייה תקינה. שכבה עכורה זו של קטרקט גורמת לסובלים ממנה לראות את העולם כתמונה מעורפלת ומטושטשת. בעברית המחלה מכונה ירוד. בעבר נחשב הטיפול בקטרקט למסובך ולבעל אחוזי הצלחה נמוכים, ואילו היום תהליך האבחון והטיפול בקטרקט נחשב פשוט וקל וכולל הליך כירורגי מהיר ויעיל המשתכלל בכל עת ומחזיר למטופלים את ראייתם.

מחפש מידע אודות ניתוח הסרת קטרקט?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

קטרקט הוא אחד הגורמים המרכזיים לירידת איכות הראייה בגיל מתקדם. אנשים שסובלים מקטרקט (עכירות העין) עלולים לסבול בנוסף לטשטוש הראייה, גם מרגישות לאור ותחושת סנוור וכן הם יתקשו יותר לראות במהלך הלילה ובחושך באופן כללי. קטרקט יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים.

מי סובל מקטרקט?
בערך כחמישית מהאוכלוסייה בגיל חמישים ושישים סובלת מקטרקט. תופעת הקטרקט אינה ייחודית לתקופתנו, גם בעבר קטרקט היה נפוץ כגורם מרכזי לעיוורון אצל אנשים מבוגרים. אך היום, בניגוד לעבר, ובשל ההתפתחות הטכנולוגית ברפואה ניתן להסיר את הקטרקט ולהחזיר למטופלים את המבט החד והברור על העולם.

הקושי הגדול שנובע מהופעת קטרקט הוא בתפקוד היום-יומי. מי שסובלים מקטרקט יתקשו בתפקוד חיים נורמאלי, שכן פעילויות פשוטות שדורשות את חוש הראייה הופכות למסובכות. כמו כן, ישנה סכנה מנפילה או מחבלות שנגרמות מהיתקלויות בחפצים שהסובלים מקטרקט לא רואים או לא מזהים בסביבתם.

לרוב הקטרקט מופיע ככל שעולים בגיל, הזקנה גורמת לעדשת העין להיות עכורה. אך ישנן סיבות נוספות להופעת קטרקט כמו שינוי בתהליך העיכול, סכרת, פגיעה בעין וחשיפה מוגזמת לשמש ללא משקפי שמש. כמו כן, ישנם מקרים של קטרקט מולד אצל תינוקות, סוג זה של קטרקט דורש טיפול מוקדם למניעת סיבוכי ראייה בעתיד.

איך מטפלים בקטרקט?
הטיפול בקטרקט תלוי בחומרתו. אם הקטרקט עוד חלש, אפשר לטפל בו על ידי הרכבת משקפיים. במקרה והקטרקט גדל ורמת הפגיעה שלו באיכות הראייה עולה לא תהיה ברירה אלא לעבור ניתוח הסרת קטרקט.

ניתוח להסרת קטרקט
ניתוח הסרת קטרקט הוא שיטת הטיפול הנפוצה בקטרקט. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית והוא קצר ופשוט.

טרם הניתוח יש להיבדק אצל רופא משפחה וכן אצל רופא עיניים כדי לבדוק התאמה לניתוח. ישנם מקרים בהם קיים הסיכוי שהרופאים ימליצו שלא לעבור ניתוח להסרת קטרקט- מקרים של בעיות לב, בעיות בלחץ דם, מחלות המקשות על שכיבה וכדומה.

ניתוח להסרת קטרקט נועד כדי להוציא מהעין את העדשה העכורה. בעבר היו צריכים להרכיב משקפיים עבים במיוחד לאחר ניתוח הסרת קטרקט, זאת בכדי למלא את התפקיד העדשה שהוצאה במיקוד קרני האור.

משנות החמישים נכנס אלמנט נוסף לניתוחי הסרת הקטרקט והוא הוספה של עדשה תוך עינית שהיא עדשה מלאכותית במקום העדשה שהוצאה. כיום כמעט כל הניתוחים במערב נעשים עם החדרת עדשה מלאכותית, כאשר בין סוגי העדשות ישנן עדשות פרימיום מולטיפוקאל. לעיתים גם מאחורי עדשה זו מופיע קטרקט משני- שכבה שיוצרת טשטוש ראיה. שכבה זו ניתנת להסרה בקלות יחסית על ידי טיפול בקרני לייזר.

החלמה מניתוח קטרקט
לרוב, לאחר ניתוח קטרקט, נשארים המטופלים במעקב כמה שעות ואז משתחררים הביתה. זמן ההחלמה עד לחזרה לתפקוד רגיל הוא כמה ימים תוך כדי שמירה על כללי התנהלות לאורך תקופה מסוימת, לעיתים כמה חודשים.

ניתן לקרוא בהרחבה על הליך והחלמה מניתוח קטרקט

כיום, כמות הסיבוכים בניתוח קטרקט היא זעירה. לעיתים צריך להרכיב משקפי ראיה לאחר הניתוח, או לפחות משקפיים לקריאה בלבד. אם סובלים מקטרקט בשתי העיניים, הניתוח להסרת קטרקט מתבצע על עין אחת, ומשהחלימה- עוברת העין השנייה את הניתוח להסרת הקטרקט.

לסיכום, במידה ואתם מרגישים שהעולם נהייה אפור ומטושטש זה הסימן לבדוק האם אתם סובלים מקטרקט בעיניים, או ממחלת עיניים אחרת דוגמאת גלאוקומה. אל תחששו לפנות לבדיקה, האבחון והטיפול המוקדם בכל אחת מבעיות העיניים הוא חשוב ויכול למנוע את הדרדרות המצב ואת הפגיעה באיכות חייכם.