הסרת קטרקט והחלמה מהניתוח

כל מה שרציתם לדעת על הליך ניתוח קטרקט ועל דרכי ההחלמה ממנו

סובלים מראייה מטושטשת ללא כאבים? שינוי תדיר של המספר במשקפיים? אורות מסוונרים אתכם בקלות? אם עניתם ב"כן" על לפחות שאלה אחת, זה הזמן לעבור אבחון לבדיקת קטרקט או גלאוקומה בעין. רבים מהאוכלוסיה המבוגרת סובלים מקטרקט, עכירות על עדשת העין, ובעמוד הבא תוכלו לקרוא הכל על ניתוח הברת קטרקט ועל ההחלמה ממנו וחזרה לשגרה.
מחפש מידע אודות הסרת קטרקט והחלמה מהניתוח?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
ניתוח קטרקט
קטרקט הוא מצב נפוץ של עכירות העדשה בעין במכונה בעברית "ירוד". התופעה יכולה לנבוע מכמה גורמים, דוגמת גיל, סוכרת, חבלה ישירה לעין וחשיפה ממושכת לשמש ללא אמצעי הגנה (משקפי שמש). לעיתים מדובר גם בתורשה, בעיקר במידה והקטרקט מופיע בגיל צעיר או מולד. אבל היום גם לסובלים מקטרקט אין סיבה לדאגה ולחשש מפני פגיעה באיכות הראייה - ניתוח להסרת קטרקט הוא ניתוח פשוט וקצר יחסית, הפותר את הבעיה.

לפני ניתוח הסרת קטרקט
כמו כל ניתוח במשפחת ניתוחי העיניים, גם לפני שמחליטים על ניתוח הסרת קטרקט, צריך לעבור בדיקה אצל רופא המשפחה וגם אצל רופא עיניים. הבדיקה אצל רופא המשפחה נועדה לבדוק את תפקודו ומצב הבריאות הכללי של המטופל. רופא המשפחה הוא גם זה שמתייחס בבדיקתו לאפשרויות ההרדמה, על אף ש־95 אחוזים מניתוחי הקטרקט מתבצעים בהרדמה מקומית. בנוסף, רופא המשפחה בודק האם המטופל עבר ניתוח מעקפים בשנה האחרונה (מחייב דחייה של ניתוח הסרת הקטרקט), האם הוא סובל מלחץ דם גבוה והאם המטופל נוטל כדורים נוגדי קרישה (כגון אספירין או קומדין), במידה וכן, יש להפסיק ליטול אותם כשבועיים לפני הניתוח.

רופא העיניים בודק האם יכולים להיות גורמים אחרים לירידה בראייה (מחלות עיניי נוספות דוגמת גלאוקומה) על מנת לאשר שאכן מדובר בקטרקט ואחר כך מאבחן את דרגת חומרתו ואת אופן הניתוח המוצע.

יום הניתוח
כשעה - שעתיים לפני תחילת הניתוח להסרת קטרקט מקבל המטופל טיפות להרחבת האישונים וטיפות שמרדימות את אזור העין. לאחר שהשפעת הטיפות החלה והמטופל מוכן הוא נכנס לחדר הניתוח. בדרך כלל מכסים את העין שבה לא נערך הניתוח ורק העין המנותחת נשארת חשופה ומורדמת. העין מוחזקת פתוחה במהלך הניתוח, אבל לא ניתן לראות את הניתוח.

במסגרת הניתוח העדשה העכורה נשברת לאחר שהמנתח מבצע בה חתך קטן באמצעות צפיה במיקרוסקופ. לאחר מכן היא חמוסרת ומושתלת במקומה עדשה פלסטית מיוחדת המחליפה אותה. ישנם כמה סוגי עדשות, בהם עדשות פרימיום מולטיפוקאל שהן המילה האחרונה בשוק. לאחר השתלת העדשה המנתח סוגר את החתך לאחר מכן וחובשים את העין. הניתוח אורך בין 20 ל- 60 דקות. לרוב נשאר המטופל לאשפוז יום ומשוחרר עוד באותו היום הביתה. חובה להתייצב לביקורת למחרת הניתוח בבוקר.

החלמה מניתוח הסרת קטרקט
מומלץ להשאיר את העין חבושה רק ל- 24 השעות הראשונות אחרי הניתוח. לעומת זאת, במהלך השבוע הראשון אחרי הניתוח, מומלץ להשתמש במגן לעין בזמן שינה ובמשקפי שמש בשאר שעות היממה. במידה ויש כאבים או דלקות, יש ליטול כדורים נגד כאבים או משחה נגד דלקת, לפי המלצת הרופא ולהגיע לביקורת.

על מנת לאפשר לעין להחלים לחלוטין מהניתוח, יש להפחית פעילות פיזית קשה במהלך השבועיים הראשונים לאחר הניתוח- כך מונעים לחץ תוך עיני. ניתן לחזור לעבודה או ללימודים כעבור מספר ימים, עד לשבוע אחרי הניתוח. בקשר לחזרה לנהיגה, זה מתאפשר רק לאחר קבלת אישור מהרופא. יש להמנע מגירוד ושפשוף העין. טיפול בטיפות עיניים רק לפי בקשת הרופא.