פטרת הציפורן

פטרת הציפורן - זיהוי טיפול ומניעה

פטרת (mycosis), זהו סוג של טפיל שמתיישב על העור ובסביבה המתאימה להתפתחותו, יכול ליצור בעיות עור חמורות וקשות לטיפול. פטרת יכולה להתפתח לא רק על העור אלא גם בציפורניים, פטרת הציפורן זהו זיהום פטרייתי שנאחז בציפורן ופוגע בה מאוד, במקרים בהם לא מטופלת הבעיה יכולה הפטרת להחמיר ולהתפשט גם לעור שסביב לציפורן ואפילו להביא לנשירת הציפורן.

מחפש מידע אודות פטרת הציפורן?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

כיצד ניתן לזהות שמדובר בפטרת ציפורניים?
פטרת ציפורניים (Onychomycosis) זהו מפגע אסתטי שפוגם במראה כף הרגל, אך לא רק, מאחר ופטרת ציפורן, כאשר לא מטפלים בה, יכולה לגרום נזק בריאותי של ממש.

נזקיה האסתטיים של פטרת ציפורניים קשה הם כמובן הנראים לעין, בציפורן שנפגעה מפטרת יופיעו תחילה נקודות שחורות או כתמים לבנים שמסמנים את ההדבקות לאחר מכן יחמיר המצב, הציפורן תשנה את צבעה ללבן וצהוב צורתה תשתנה והיא תהפוך לסדוקה או עבה ובולטת, לאחר חודשים היא עשויה אפילו לנשור. כשאר מופיע אי אלו מהסימנים הנ"ל, יש לטפל בבעיה וכמה שיותר מהר.

בעיות בריאותיות שיכולות להיגרם כתוצאה מהתפשטות והחמרת הפטרת הן: כאבים וגירודים באזור הנגוע, הדבקה של העור מסביב, החלשות מערכת החיסון ופגיעות יתר לזיהומים וחיידקים אחרים וכדומה.

יש לציין כי ייתכן שהפטרייה תתחיל דווקא בעור שסביב הציפורן ורק בשלב מאוחר יותר תעבור לציפורן עצמה.

גורמים להתפתחות פטרת הציפורן - פנימיים וסביבתיים
פטרת הציפורן יכולה להתפתח משלושה זנים שונים של פטריות, שמקורן חיצוני לגוף או פנימי: פטריות שמרים (כדוגמת קנדידה המצויה בגוף), פטריות עור ופטריות עובש.

פטרת הציפורן עשויה להופיע ולהחמיר מסיבות שונות ומגוונות, חלקן סיבות שמקורן בסביבה וחלקן האחר מקורן בתהליכים פנימיים ובתפקוד לקוי של הגוף.

גורמים חיצוניים: נעליים לוחצות שננעלות באופן קבוע, סביבת כף רגל לא מאווררת ולא נקייה, מכה חזקה בציפורן, הדבקות מאדם אחר ועוד.

גורמים פנימיים: בעיות בזרימת הדם (לחץ דם וכדומה), סוכרת ומחלות הפוגעות במערכת החיסון ומחלישות אותה. פטרת הציפורן מופיעה בגיל מאוחר יחסית בדרך כלל אך עשויה להופיע גם אצל צעירים.

טיפול בפטרת הציפורן
כדאי ומומלץ להתחיל לטפל בפטרת הציפורן מהר ככל האפשר מרגע הופעתה, אם קיים ספק לגבי קיומה של פטרת הציפורן יש לגשת לרופא או למומחה לקוסמטיקה רפואית על מנת לאבחן את הבעיה ולטפל בה כמה שיותר מהר.

טיפול בפטרת הציפורן הינו ממשוך ונעשה על בסיס יומיומי במשך שבועות עד חודשים כתלות הסוג הפטרייה ובאופי הטיפול. לרוב מתחיל הטיפול בשימוש בתכשירים חיצוניים כגון משחות ולקים שונים, בשלב מאוחר יותר יכולים להינתן כדורים אנטי פטרייתיים, וישנם טיפולים שמרחיקים לכת ומבאים לנשירת או להמסת הציפורן. חשוב להתמיד בטיפול הראשוני ובכך להימנע ממצב של החמרה של הבעיה.

במקרים בהם הבעיה לא נפתרת בטיפול רגיל או מופיעה גם במוקדים אחרים בגוף מקובל לנסות לטפל בבעיות אחרות מורכבות יותר בגוף שייתכן כי הן אחראיות לבעיה או לחילופין יש הפונים לטיפול אלטרנטיבי.

דוגמאות לטיפולים הקיימים היום: פדיקור רפואי, משחות ולקים למריחה (לאמיזיל, דרמאזיל, טרבינאפין, לוסריל), כדורים לבליעה (דיפלוקן, טריפלוקן, טריקן, טרבינאפין), עקירת או המסת הציפורן וכדומה.

הרפואה האלטרנטיבית תציע במקרים של פטרת הציפורן שינוי הרגלי תזונה וטיפול על ידי תכשירים טבעיים והו מאופטיים שונים ומגוונים בהתאם לסוג הפטרייה ואופן הופעתה.

שימור תוצאות הטיפול ומניעה
כאשר מתחדשת הציפורן והבעיה נפתרת יש לשמור על המצב על יד הימנעות מהגורמים שהביאו להתפתחות הפטרייה כמו נעל לוחצות, אי שמירה על היגיינה ועל אוורור הרגל וכדומה.

בנוסף ניתן לשנות הרגלי אכילה ולהימנע מסוכר, קמח לבן ושמרים שעלולים לגרום להתפרצות התופעה ולהחמרתה.

לסיכום, יש לזכור, כי פטרייה לא מתפתחת סתם, אלא זקוקה לסביבה מסוימת על מנת שתוכל להתקיים, אם אתם רוצים למנוע את הופעתה של פטרייה בכלל או פטרת הציפורן בפרט, קראו את המאמר והשתדלו להימנע מכל אותם גורמים שעשויים להוות טריגר להתפרצותן.