קנדידה

קנדידה - ידע כללי טיפול ומניעה

קנדידה אלביקנס (Candida albicans) הוא זן של פטרייה דיפלואידית, הגורמת לזיהומים מזדמנים בבני אדם, לרוב בחלל הפה ובנרתיק אך לא רק, קנדידה עשויה להופיע גם במעיים, בלשון ובציפורניים. אחת הבעיות הגדולות ביותר בטיפול בפטרייה זו הינה הסבירות הגבוהה לחזרתה, לכן מומלץ לקרוא היטב את העמוד הבא.

מחפש מידע אודות קנדידה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

קנדידה - ידע כללי
משפחת פטריות הקנדידה כוללת מספר סוגי פטריות, שבמינון גבוה עשויות לגרום לנזקים בריאותיים, כמו לדוגמה: זיהומים חוזרים בנרתיק, גירודים בעיניים, חולשה ועייפות כרונית, כאבי בטן וגזים ועוד. אם אתם סובלים מהסימפטומים הללו ייתכן וישנה פטרייה פעילה בגופכם.

קנדידה מצויה בגוף האדם באופן טבעי, הבעייתיות מתחילה כאשר הפטרייה מתרבה בצורה משמעותית והחיידקים הידידותיים לא מצליחים לאזן ולבלום את התרבותה. כיום לצערנו, מאחר ועלתה משמעותית המודעות לסוג פטרייה זה, יש נטייה בולטת לאבחון יתר, שמתחיל להיות בעייתי כשניתן לחולה טיפול לא נכון שאינו מצליח לבלום את הפטרייה ובמקרה כזה לא ברור אם זה בגלל שמצב הפטרייה חמור או שבכלל לא קיימת פטרייה מהסוג הזה. במקרה כזה, חולה עם פטרייה בנרתיק, עשויה "לסחוב" את הפטרייה זמן רב ולגרום להחמרת המצב בשל טיפול לא נכון.

עוד יש לציין כי פטריית הקנדידה פוגעת באיזון ה- PH בנרתיק ועל כן עשויה לסכל ניסיונות לכניסה להריון מאחר וההתעברות מתאפשרת בסביבה בה קיימת חומציות תקינה בלבד.

על מנת להימנע מהמצבים הנ"ל ישנה חשיבות רבה לאבחון קנדידה במהירות ולטיפול נכון. באופן כללי נחלק הטיפול בפטריית הקנדידה לשני סוגים שאינם דרים בכפיפה אחת: טיפול קונבנציונאלי וטיפול אלטרנטיבי.

טיפול בקנדידה על פי רפואה קונבנציונלית
הרפואה המערבית אינה רואה איום משמעותי בפטריית הקנדידה ומאמינה כי חיידקיה הם חלק מהגוף וכי לגוף מנגנוניים טבעיים המסוגלים להלחם בה. אם הגוף מתקשה בלחימה החיידק בוחרת הרפואה המערבית לטפל בו באופן מקומי ופשוט. הטיפול כולל דיכוי של הפטרייה והגדלת כמות החיידקים הידידותיים. קיים מגוון גדול של תכשירים לטיפול בפטריית הקנדידה הניתנים באופנים שונים: נרות, משחות, כדורים לבליעה וכדומה.

כאשר ישנה הצלחה בטיפול חוזר האיזון החיידקי את האזור הנגוע והבעיה נפטרת. עם זאת ייתכן שהפטרייה תחזור תוך זמן קצר ואז נותנת הרפואה המערבית תרופות אנטיביוטיות מרוכזות שנלחמות בקבוצה גדולה יותר של פטריות או לחילופין פונים לטיפול פרו-ביוטי.

כאשר מדובר בבעיה כרונית מציעה הרפואה המערבית דיאטה שעוזרת למגר את הקנדידה. דיאטת קנדידה זו דיאטה נטולת סוכרים, קמח לבן ושמרים שמונעת מהפטרייה את הסביבה שמעודדת את התפתחותה. מי יודע אולי על הדרך אפשר גם להוריד קילו או שניים!

טיפול בקנדידה על פי רפואה אלטרנטיבית
פנייה לטיפול אלטרנטיבי נעשית משתי סיבות, האחת, סגנון חיים ואמונה גדולה בכוחו של הטיפול האלטרנטיבי, השנייה, נואשות מהטיפול הקונבנציונאלי ואובדן האמונה בו.

הטיפול האלטרנטיבי מסתכל על האדם כמכלול ונמנע על פי רוב מטיפול מקומי בבעיה, הדבר מתבטא לרוב בכך שכאשר אדם מגיע לטיפול עם בעיה מסוימת ייתכן מאוד שהמטפל יתרכז בבעיה אחרת, שלדעתו מהווה את הגורם לבעיה המשנית בגינה הגיע המטופל. כך גם בטיפול בפטריית הקנדידה, לרוב יציע הטיפול האלטרנטיבי החינה כללית של בעיות ורגישויות המטופל ואז יעשה ניסיון להביא לשינוי בסגנון החיים שיביא בתורו לפיתרון הבעיה.

הטיפול הטבעי מציע גם פנייה לכיוונים שונים: הומיאופתיה שמכוונת להביא לאיזון בגוף, דיקור סיני, שימוש בתמציות צמחים וכדומה. לכל שיטה איכויות משלה ולכל אחד כדאי למצוא את השיטה שהוא הכי מתחבר אליה ומאמין בה.

טיפול טבעי בבית
בנוסף לשיטות הנ"ל ישנן השיטות המכונות "תרופות סבתא" שמעולם לא נבדקו באופן מדעי אך הן מלוות בסיפורים שמהללים את הצלחתן. דוגמאות לטיפולי בית בפטריית הקנדידה: שטיפה עם מי שיבולת שועל, טיפול עם שמן עץ התה, מריחת יוגורט ביו טבעי, חומץ תפוחים או נרות ברקיחה טבעית. אם מדובר בפטרייה בנרתיק ניתן לטבול את הטמפון באחד מהחומרים הנ"ל ולהכניסו לנרתיק. אך שימו לב, תרופות אלו הן ביתיות ומעולם לא נבדקה השפעתן, לחיוב או לשלילה, לכן היו זהירים בהתייחסותכם אליהן.