מי מאיתנו לא היה מעוניין בחיוך לבן? מי היה מוותר על אותו ניצוץ של לובן שמדגישים בכל סרט מצויר כאשר הגיבור שולח חיוך לנסיכה?
שיניים לבנות הן ללא ספק סימן לבריאות, היגיינה ויופי. בשל כך אנשים שלא ניחנו בשיניים לבנות או שאיבדו את לובן שיניהם בעקבות סיבה זו או אחרת משקיעים כסף רב בטיפול הלבנת שיניים. הניסיון לשמור על שיניים לבנות הופך קשה יותר עם העליה בגיל ומביא לחיפוש אחר סיוע חיצוני.
הלבנת שיניים - מידע כללי על הרכב שכבות השן
ישנן מספר שכבות שמרכיבות את שן האדם. שכבות אלו משפיעות אחת על השנייה וצבען מושפע מגילו ומאורח חייו של האדם. השכבה הראשונה היא מוך השן - שכבה פנימית שמכילה כלי דם ועצבים. מעליה נמצאת שכבת הדנטין- שכבה שמקיפה את מוך השן ומגנה עליו. מדובר בשכבה קשיחה שצבעה מתכהה במהלך חיו של האדם. האמייל, השכבה החיצונית, מצפה את הדנטין וכיוון שהיא שקופה היא מושפעת מצבעה של שכבת הדנטין.
גורמים לשינוי בצבע השן
הגורם הראשון שמביא לשינוי בצבע השיניים הוא הגיל, כך שככל שהאדם מתבגר השיניים שלו מתכהות. סיבות נוספות שיכולות לגרום לשיניים להפוך לבעלות גוון כהה או לשנות את צבען מלבן הן: מחלות שפוגעות בדנטין או באמייל; שימוש באנטיביוטיקה מסוג טטראציקלין בגיל מוקדם; אכילה או שתייה מרובה של מזונות המכילים חומרים מכתימים (תה, קפה, קולה וכדומה); ועישון אינטנסיבי של סיגריות. כל הגורמים הללו מובילים לא מעט אנשים שעם השנים איבדו את לובן השיניים לחיפוש אחר טיפול הלבנת שיניים.
התאמה לטיפול הלבנת שיניים
הלבנת שיניים היא פרוצדורה פשוטה ומקובלת שנותנת מענה לאנשים בעלי שיניים צהובות, או לכאלו שגוון שיניהם נוטה לחום או אפרפר והם מעוניינים להשיב להן את צבען הלבן. למרות שטיפול הלבנת שיניים אינו נחשב לפרוצדורה מסובכת או מוגבלת, עדיין קיימים מועמדים שטיפול זה לא יועיל להם ואף יכול לפגוע בשינייהם.
הלבנת שיניים אינה מתאימה לצעירים מתחת לגיל 16; לנשים בהריון או מניקות; לסובלים מרגישויות או אלרגיות לחומרים שמשמשים בפרוצדורה כגון מי חמצן ולטקס; לבעלי שיניים מלאכותיות; לסובלים משחיקת שיניים, חריצים או שברים בזגוגית השן; לאנשים שגוון שיניהם נוטה לאפור; למעשנים כבדים; לסובלים משכבת אמייל מצומצמת; ולאנשים בעלי שכבת מוך מורחבת.
את האבחון והתשאול האם אתם מתאימים לעבור טיפול הלבנת שיניים יבצע רופא השיניים בקליניקה המציעה את הטיפול.
שיטות טיפול הלבנת שיניים
ישנן שתי שיטות טיפול מרכזיות להלבנת שיניים, באמצעותן מבצעים טיפולים להלבנת שיניים. השיטה הראשונה היא הלבנת שיניים בקליניקת רופא השניים, והשנייה, הלבנת שיניים ביתית שהמטופל מבצע לבד, לפי הוראות הרופא או היצרן.
בנוסף, ישנן שיטות הלבנת שיניים ביתיות אותן ניתן לרכוש בבית מרקחת (ללא מרשם רופא) והן כוללות מוצרי הלבנה, משחות שיניים מלבינות או ציפויי חרסינה לשיניים.
הליך הלבנת שיניים
לאחר קבלת ההחלטה לעבור הלבנת שיניים, כל שעל הפונה לעשות הוא להגיע לפגישת ייעוץ בקליניקה או אצל רופא השיניים שיאבחן את מצב השיניים ויוכל להחליט האם השיניים נמצאות במצב אידיאלי והאם הפרוצדורה המבוקשת אפקטיבית עבור הפונה. כמו כן, במרפאת השיניים יבחנו מה המקור לשינוי צבען של השיניים וכיצד ניתן , אולי, למנוע הישנות. בסיום הבדיקות ובמידה שימצא כי טיפול הלבנת שיניים יעיל עבור הפונה, יפרטו בפניו את השיטות השונות להלבנת שיניים.
הלבנת שיניים בהתאמה אישית לשימוש ביתי - הלבנת שיניים ביתית כוללת בתוכה ערכה שמכין רופא השיניים ובה תבנית אישית המחקה באופן מושלם את מתאר השיניים של המטופל. במהלך ההלבנה על המטופל להזריק ג'ל הלבנה בריכוז נמוך לתבנית שהוכנה מראש ולכסות באמצעותה את השיניים. התבנית תשמור שהג'ל יישאר במקומו ולא ידלוף אל אזורים רגישים שעלולים להיפגע מהחמצון. את התבנית יש לשים בפה בין שעתיים לארבע שעות ביום לפרק זמן של שבועיים עד שישה שבועות, לקבלת תוצאה אופטימאלית.
בנוסף קיימים מספר תכשירים שמיועדים גם הם להלבנת שיניים ביתית כגון משחות שיניים וג'לים שמורחים על השיניים.
הלבנת שיניים במרפאות שיניים ובקליניקה - הלבנת שיניים במרפאה מתבצעת בקליניקה של רופא השיניים. במהלך ההלבנה מנקה הרופא את פני השן ומסיר ממנה את שכבת החיידקים והאבנית. לאחר מכן מתחילה הלבנת השיניים עצמה, כאשר רופא השיניים מניח על שיניו של המטופל חומר מלבין. על החומר מאירים באור פלזמה, הלוגן או לייזר, כאשר השימוש באור גורם להאצת תהליך ההלבנה. חומר ההלבנה צובע את האמייל ואת הדנטין בלבן ועל ידי כך משנה את צבעה של השן.
הלבנת שיניים בקליניקת הרופא הינה בעלת יתרון בולט, והוא הפיקוח על הנעשה, השימוש האופטימאלי בחומרים והתוצאה המהירה. הריכוז הגבוה של החומר המחמצן (המלבין) והשימוש בממאירים, מביא לתגובה כימית זריזה, מה שגורם בסופו של דבר לתוצאות מהירות יותר. הלבנת שיניים במרפאה אורכת בין שעה לשלוש שעות ולעיתים יש לחזור עליה מספר פעמים.
תוצאות הלבנת שיניים
תוצאות הלבנת השיניים מחזיקות בין שנה לשנתיים. מומלץ להימנע בפרק הזמן שלאחר ההלבנה מאכילה ושתייה של חומרים הצובעים או מכתימים את השיניים וכן, רצוי להימנע או להפחית את כמות הסיגריות למינימום מאחר וניקוטין גם הוא מכתים וצובע את האמייל ויכול לפגוע בתוצאות הטיפול (מעבר לפגיעה בבריאות המעשן ושיניו).
אגב, מטופלים שמקפידים לשמור על היגיינת הפה באופן שוטף וכן נוהגים להגיע לטיפולים סדירים אצל השיננית יוכלו למנוע מצב של שיניים שאיבדו מלובנן וטיפול הלבנת שיניים. ניקוי אבנית באופן סדיר משפר את מראה השיניים והחניכיים ומונע הצטברות של שאריות אוכל נוספות. כמו כן לאבנית עצמה צבע השונה מזה של השיניים ולכן הסרה שלה מגלה מחדש את השיניים ומביאה לשיפור רציני.