העלמת ורידים

איך להעלים ורידים בולטים ברגליים?

מה גורם להופעת ורידים בולטים ברגליים (דליות)? האם אפשר למנוע את הופעתם? ובמידה וכבר הופיעו - איך ניתן להיפטר מהם? מאמר זה יספק לכם תשובות לשאלות הנ"ל ולעוד רבות אחרות בנושא העלמת ורידים ומניעת ורידים בולטים ברגליים (הנקראים גם דליות).

מחפש מידע אודות העלמת ורידים?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

העלמת ורידים בולטים
דליות או ורידים בולטים ברגלים היא תופעה נפוצה יחסית המופיעה בעיקר אצל נשים מעל גיל 35 או אחרי הריונות, אבל לא רק. קרוב ל- 40% מהנשים סובלות מהתופעה לעומת 16% מהגברים בלבד. הנטייה לפתח דליות מקורה ככל הנראה בפגיעות גנטית העוברת בתורשה, כאשר ישנן גם קבוצות סיכון: נשים בהריון, אנשים הסובלים מהשמנת יתר ואנשים העומדים שעות ארוכות על רגליהם.

מקור תופעת ורידים בולטים ברגליים (דליות)
דליות הינו הכינוי לתופעת הופעתם של ורידים בולטים ברגליים הנראים מבעד לעור. תופעה זו מכונה בשפה הרפואית אי ספיקה ורידית ומשמעותה שהורידים מתקשים לבצע את תפקידם כראוי. תפקידם של ורידים תקינים הינו למנוע מהדם לרדת לרגליים, כפי שדורש חוק הכבידה, ובמקום זאת לאפשר לו לזרום בכיוון אחד בלבד, בכיוון הלב. הדבר מתאפשר בזכות שסתומים חד כיווניים המצויים בכל וריד ווריד, ובמידה והשסתומים הללו נפגעים או שמשובשת פעילות הורידים הדבר מתבטא בהצטברות דם בורידים (שאינו זורם הלאה), עלייתם לשטח של הורידים והתנפחותם.

חשוב לציין כי בעיה של ורידים בולטים אינה בעיה אסתטית בלבד ואין להתעלם ממנה שכן דליות יכולות לגרום לכאבים, בעיות בזרימת הדם, בצקות, כיבים ועוד.

ישנן דרכים להתמודד ואף למנוע את הופעתם של הורידים הבולטים. המידע אודות הטיפולים השונים חיוני בעיקר לאנשים שיודעים כי הם מצויים בקבוצת סיכון ורוצים לנסות למנוע את התופעה מבעוד מועד.
הטיפ הראשון למניעת התופעה הוא לנסות לשבת ולהרים את הרגליים למעלה מספר פעמים ביום כדי לעזור לזרימת הדם ולמנוע ככל האפשר הצטברות דם בורידים. הדבר נכון בעיקר עבור מי שעומד שעות רבות על הרגליים וכן עבור נשים בהריון. שנית, כדאי להימנע מעמידה ממושכת - ישנן עבודות המחייבות עמידה ממושכת על הרגליים, אך בכל פעם שניתן, מומלץ לשבת מעט ולהניע את הרגליים בכדי לסייע לזרימת הדם. בנוסף כדאי לתרגל הרגלי תזונה נכונים ולהקפיד על פעילות גופנית כדי לשמור על מחזור דם תקין.

לבסוף, למי שמצויים בקבוצת סיכון להיווצרות ורידים בולטים ברגליים, והחשים כי הבעיה מתפתחת אצלם, מומלץ לגרוב גרב אלסטית מידי פעם על מנת שתפיעל לחץ על הורידים ולא תאפשר להם להתנפח ולבלוט. 

טיפול בורידים בולטים 
דליות זו בעיה ממנה סבלו בני האדם מאז ומעולם, הרפואה המודרנית הציעה בעבר מספר מצומצם של טיפולים שלא תמיד זכו להצלחה, כיום קיימות טכניקות רבות ומועילות להעלמת ורידים / טיפול בצלוליט וכדאי להכיר את כולן לפני שפונים לטיפול להעלמת ורידים.

חשוב לדעת
בגוף קיימים ורידים רבים המשמשים בדיוק לאותם תפקידים, על כן, באם קיים בגוף וריד בו השסתומים אינם מתפקדים כראוי והוא מתחיל לבלוט ולהתנפח ניתן להסירו או לבטלו מבלי לגרום נזק לגוף, שכן הורידים האחרים ימלאו את תפקידו.

העלמת ורידים - טכניקות ושיטות
ניתוח העלמת ורידים Stripping - שיטה זו היא הוותיקה בתחום, בשיטה זו מבצעים ניתוח בהרדמה מלאה או חלקית במהלכו יוצרים חתכים בעור דרכם מושכים את הורידים, חותכים ומוציאים אותם מהגוף. ניתוח זה נחשב לחלק מהאסכולה הישנה מאחר והוא כרוך בפרוצדורה רפואית מורכבת ואינו מתאים למבוגרים מעל גיל 65, לסובלים ממחלות שונות וכדומה.

ניתוח העלמת ורידים בלייזר - טכניקה חדישה יחסית בה מתבצע ניתוח להעלמת ורידים באופן הבא: סיב רפואי מוחדר אל תוך הוריד ומחומם על ידי לייזר, חימום זה פוגע בווריד והורס אותו מבפנים, הווריד הפגוע מפורק על ידי הגוף ונעלם לחלוטין ובכך נפתרת הבעיה.

העלמת ורידים בשיטת סקלרותרפיה (המכונה גם הטרשה או סקלרוזציה) - בשיטה זו מזריקים (אקו - סקלרותרפיה) לגוף חומר היוצר דלקת בווריד, שפוגעת בו וגורמת לו להתכווץ ולהפסיק לתפקד, גם כאן מזהה הגוף את הווריד הפגום מפרק או ונפטר ממנו כפסולת ובכך נפתרת בעיית הורידים הבולטים.