ניתוח בריאטרי - הפחתת סיכונים ועלייה באיכות החיים

מחקר חדש בתחום

מי שסובל מהשמנת יתר כנראה כבר שמע מהרופא שלו יותר מפעם אחת שאם לא ירזה ויתחיל לשמור על אורח חיים בריא הוא עלול לסכן את בריאותו ואף למות בטרם עת ועליו לשקול ניתוח בריאטרי. כיום מידע זה מעוגן בתוצאותיו של מחקר חדש שגורס כי ניתוחי הרזיה אכן מפחיתים את הסיכון למוות בטרם עת.
מחפש מידע אודות ניתוח בריאטרי - הפחתת סיכונים ועלייה באיכות החיים ?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
ניתוח בריאטרי - הפחתת סיכונים ועלייה באיכות החיים 
השמנת יתר - המגפה של העולם המערבי
בשנים האחרונות מדובר בלי סוף על המגפה החדשה של העולם המערבי - השמנת יתר. נראה שתרבות השפע לא תרמה הרבה בריאות לציבור הרחב, והאוכל הזמין והמהיר לצד להישיבה הממושכת מול מסכים הביאה למגפה חדשה בקנה מידה גדול - השמנת יתר. ההשמנה מצויה בילדים ומבוגרים והיא אחד הגורמים למחלות כגון סכרת, שומנים בדם ובעיות לב, כך שהיא ללא ספק מסכנת חיים.

כיוון שההשמנה אינה דבר חדש לגמרי והעולם המערבי מתמודד איתה מספר שנים קיימות מספר שיטות ניתוח שמטרתן לסייע לאותם אלו שסובלים מהשמנת יתר להרזות במהירות. 

המחקר
מחקר שנערך באוניברסיטת סלגרנסקה מגטבורג שבשוודיה ופורסם באתר "healthbeauty" בדק את השפעתם של ניתוחים בריאטרים (ניתוחי הרזיה) על חיים של המטופלים, מעבר למטרה המרכזית של סיוע בהרזייה.

המחקר החל כבר בשנת 1987 כאשר החוקרים החלו לעקוב אחר 4,000 מטופלים שהוגדרו כסובלים מהשמנת יתר קיצונית. חצי מנבדקים, כ-2,000 במספר, עבורו בשנים שלאחר מכן ניתוח הרזייה כלשהו (ניתוח הצרת קיבה, ניתוח מעקף קיבה וניתוח שרוול קיבה). יתר הנבדקים טופלו בבעיית השמנה באמצעים מקובלים אחרים (דוגמת דיאטות, תוכניות לפעילות גופנית וכדומה).

תוצאות המחקר שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת המדעי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין", הראו כי הנבדקים בקבוצה הראשונה שעברה ניתוח בריאטרי, הצליחו לאחר הניתוח הן להפחית ממשקל גופם באופן משמעותי והן לשמור על הישג זה לאורך זמן. המחקר הראה כי בממוצע עשר שנים לאחר הניתוח היה משקלם של נחקרים אלו נמוך ב- 16% ממשקלם טרם הניתוח.

לעומת זאת, הנבדקים מהקבוצה השנייה אשר לא עברו ניתוח בריאטרי וקבלו טיפול קונבנציונאלי אחר לטיפול בבעיית ההשמנה שכלל בין היתר הדרכה לאורח חיים בריא ואף נטילת תרופות להרזיה, לא הצליחו לרדת במשקלם באופן משמעותי ויתרה מזו, עם השנים משקלם רק עלה. נראה כי הטיפול הקונבנציונאלי שלא כלל ניתוח לא טרם לנבדקים באף אחת מהמטרות - הרזייה ושמירה על משקל תקין לאורח זמן, כך שהוא נמצא בלתי מספיק.

גם לאחר גילוי ממצאים אלו החוקרים המשיכו לעקוב אחר נבדקים משתי הקבוצות למשך 5 עד 18 שנים. המעקב ארוך הטווח גילה לחוקרים כי הנבדקים בקבוצה הראשונה לא רק שהפחיתו במשקל הם אף צימצמו את הסיכון למוות מוקדם עקב השמנה.

החוקרים לקחו בחשבון מגוון רחב של גורמים היכולים להשפיע על הסיכון למוות מוקדם כמו היסטוריה רפואית של הנבדקים, לחץ, עישון, סכרת ועוד ולאחד שקלול כל הנתונים נמצא כי התמותה המוקדמת של נבדקים אשר עברו ניתוח בריאטרי הייתה נמוכה ב- 29% לעומת הנבדקים שלא עברו ניתוח.

מכאן, שלפי תוצאות המחקר הניתוחים הבריאטרים לא רק שמבטיחים ירידה לאורך זמן במשקל, יותר מכל טיפול קונבנציונאלי מתחרה, הם גם מפחיתים את הסיכון למוות בטרם עת.

מחקר זה הינו מחקר חלוץ בתחום והוא הראשון אשר מראה על הקשר בין ניתוח בריאטרי להפחתה במשקל לאורך זמן והפחתה בסיכון למוות בטרם עת. הסיבות להפחתה שנצפתה בתוצאות אינן ברורות ואינן נגזרות ישירות מעצם הניתוח (משמע, הניתוח הוא לא הסיבה להפחתה). נראה כי יש לחקור עוד על הרובדים השונים של הניתוח ומה שהוא מעניק למנותחים שגורם להם להפחתה בתמותה.

למשל יכול להיות שהניתוח מביא לשיפור בערך העצמי ולכן הנבדקים משקיעים יותר אחר כך בשמירה על אורח חיים בריא ובכך מפחיתים את הסיכון, יכול להיות שמנותחים רואים בניתוח "לידה מחדש" אשר מאפשרת נקודת מבט חדשה על החיים, יכול להיות שנוקודת הפתיחה שהוא מעניק בשל ההרזיה המאסיבית היא שמאשרת את השמירה על המשקל ויכול להיות שהמנותחים הרגישו ששלמו כסף רב מידי על הניתוח בכדי שהוא יתבזבז ולכן שמרו על התוצאות. כפי שניתן לראות ההשערות רבות ונדרש מחקר נוסף על מנת לבדוק אותן.

בינתיים, גם מי שסובל מהשמנת יתר קיצונית ושוקל לעבור ניתוח בריאטרי עליו ללכת קודם ולהתייעץ ברופא מומחה ולקבל את כל המידע על הניתוח.