גלאוקומה

אבחון מוקדם וטיפול בגלאוקומה יכולים להציל אותך מעיוורון

גלאקומה היא שם כולל לקבוצת מחלות עיניים שמאפיינן הוא הניוון ההדרגתי של עצבי הראיה עד מותם, מה שמוביל את המטופל לעיוורון. אנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון לגלאקומה או מרגישים ששדה הראייה שלהם מצטמצם מוטב שיפנו לאבחון מהיר וטיפול במחלה לפני שיחוו סימפוטימים קשים יותר. הטיפול בגלאוקומה מונע את ההדרדרות של עצבי הראיה.
מחפש מידע אודות גלאוקומה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
מהי גלאוקומה
Glaucoma נגזרת מהמילה היוונית Glauks שמשמעותה היא עכירות. היום, את העכירות בעין משייכים למחלת הקטרקט, אולם השם גלאקומה השתרש ונשאר.
כאמור, כאשר מדובר על גלאוקומה מדובר על קבוצת מחלות שפוגעות בעצב הראיה עד שהן הורסות אותו. ההגדה המקצועית של המחלה היא "פגיעה נוירולוגית רגישה ללחץ" של עצב הראיה. אם נקביל את העין למצלמה עצב הראיה יהיה הכבל המחבר בין המצלמה למקור חיצוני (מחשב או טלויזיה) ומעביר את המסר, בגוף מחבר העצב בין העין לבין המוח.

חשוב לדעת שגלאוקומה שאינה מטופלת יכולה לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעצב הראיה.

שכיחות המחלה
מקובל לחשוב שהגלאוקומה מופיעה אצל 3% מהאוכלוסיה המערבית, אולם חשוב לדעת שבקבוצות הסיכון למחלה היא מופיעה בשכיחות גבוהה הרבה יותר. בעולם המערבי נחשבת מחלה זו כגורם עיקרי לעיוורון.

גורמי סיכון והופעת סימפטומים
קיימים גורמים רבים היכולים להחיש את המחלה, כאשר הגורם המרכזי הוא תמיד לחץ תוך עיני גבוה. בין הגורמים הנוספים למחלה: סכרת; יתר לחץ דם; אספקת דם לקויה לעצב הראיה; קוצר ראיה; גיל של למעלה מ- 40; התפתחות לקויה של העין בגיל צעיר; היסטוריה משפחתית של גלאוקומה; היסטוריה של פציעה בעין; מוצא אפרו אמריקאי;

מי שנמנה על קבוצת הסיכון מוטב כי יהיה במעקב קבוע אצל רופא עיניים שיוכל לאבחן את המחלה ברגע התפרצותה.

הסימפטומים של המחלה מופיעים רק בשלבים מתקדמים שלה, ולמעשה עד שלא מתחיל להצטמצם שדה הראיה אין ספטומים מקדימים של גלאוקומה בהם יכול המטופל לחוש. זו הסיבה שיש מי שמכנה את הגלאוקומה "הגנב השקט" - על גניבת הראיה שהיא מבצעת בשקט.

במרבית שלבי המחלה ההתדרדרות בראייה תהיה איטית ועל מנת למנוע אותה יש חשיבות לאבחון ובדיקות תקופתיות. המודעות לסיכון היא הדרך הטובה ביותר למניעה, שכן מה שהרסה המחלה לא ניתן לשקם. לצערנו, מרבית האנשים שמפתחים גלאוקומה אינם מבחינים בסימפטומים עד שהם מתחילים לאבד את ראייתם.

טיפול בגלאוקומה
קיימים שני סוגי טיפולים בגלאוקומה - טיפול בלייזר SLT וטיפול ניתוחי הכולל התערבות כירורגית. את סוג הניתוח יש להתאים להתקדמות המחלה ומצבו האינדוודואלי של המטופל. רק רופא מומחה בתחום יוכל לקבוע מה יהיה הטיפול היעיל ביותר. שני הטיפולים מאטים או עוצרים את התקדמות הגלאוקומה ומשמרים את המצב הקיים, כאשר על המטופל להיות במשך כל חייו במעקב לקבל טיפולים, שכן גלאוקומה היא מחלה כרונית.

עיקר הטיפול שמבוצע על ידי לייזר, ניתוח או טיפות מתמקד בהורדת הלחץ התוך עיני (IOP). יש להקפיד על קבלת הטיפול באופן עקבי במשך כל החיים, על אף חוסר הנוחות הטיפול מונע עיוורון.