טיפול בעין עצלה בקרב ילדים

תהליך הטיפול אצל ילדים הסובלים מבעיה של עין עצלה

עין עצלה (אמבליופיה) היא מצב בו המוח אינו מקבל מידע מאחת העיניים, אך עם זאת, העין ממשיכה לראות ולקבל מסרים מהסביבה. אם להמחיש זאת בדוגמא ניתן להקביל את המצב למצלמה בה העדשה עובדת מצויין וקולטת את הסביבה, אך התמונה לא עוברת לסרט הצילום ומעובדת בו. כיום מדגישים את חשיבות הגילוי והאבחון המוקדם של עין עצלה בקרב ילדים וממליצים על בדיקת ראייה החל מגיל חצי שנה. 

מחפש מידע אודות טיפול בעין עצלה בקרב ילדים?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

מה גורם להתפתחות עין עצלה?
ישנם מספר גורמים לעין עצלה שהם לרוב מולדים וקשורים לבעיות בתפקוד העין. לדוגמא, פזילה של העין, לקות ראיה או קטרקט, יכולים לגרום למוח לא לקבל את המידע המטושטש שמגיע אליו ועם הזמן להשתמש פחות ופחות בחלק של המוח שקשור לעין עם הלקות ראיה.

עין עצלה מתפתחת בגיל הינקות, לכן חשוב שהטיפול בעין עצלה יתחיל עוד בשלב מוקדם של החיים. ככל שגיל המטופלים קטן יותר, למשל כשהילדים בגילאים שנתיים או שלוש, הטיפול בעין העצלה הוא פשוט יותר ואף בעל סיכוי גבוהה להצלחה. בגילאים מאוחרים קשה יותר לטפל במצב וחלק מהשפעות העין העצלה הופכות לבלתי הפיכות.

סוגי טיפול בעין עצלה בקרב ילדים
אופי הטיפול בעין עצלה אצל ילדים תלוי בגורם להיווצרות הליקוי בעין. אם הגורם לעין עצלה הוא קטרקט אז הטיפול יכלול ניתוח להסרת קטרקט, אם בפזילה מדובר ייתכן וצריך ניתוח תיקון פזילה, ולגבי לקות בראייה, הרכבת משקפיים יכולה לעזור. כל הטיפולים בעין עצלה אצל ילדים נועדו בכדי להחזיר את השימוש בעין ולקשר מחדש בינה ובין החלק במוח האחראי על פענוח התמונה.

הטיפול הנפוץ בעין עצלה בקרב ילדים הוא באמצעות הרכבת רטייה על העין למשך כמה שעות. המטרה של טיפול זה היא לאמץ את עין הילד בהתמקדות ובכך להחזיר את הקשר בין העין העצלה לבין המוח. במסגרת הטיפול אנו למעשה מאלצים את העין לעבוד ולהעביר מידע חזותי למח וכן, אנו מכריחים את המח לקבל את המידע מהעין. בעקבות הטיפול, עם הזמן, חוזר הקשר בין המח לעין העצלה לרמת תפקוד תקינה כמו של העין התקינה. בשלב זה אפשר לוותר לילד על הרטייה ולחזור לשגרה.

ישנה דרך נוספת לטפל בעין עצלה אצל ילדים והיא על ידי מתן טיפות שמרחיבות את האישון של העין הבריאה אצל הילד. בכך אנו מאלצים, ללא רטייה, לגרום לעין העצלה לתפקד יותר, מכיוון שהעין הבריאה מתפקדת פחות טוב.

איך להצליח בטיפול בעין עצלה אצל ילדים
אם ניתן להסביר את החשיבות של הטיפול וליצור אמון עם הילד, יש יותר סיכוי להצלחת הטיפול. לעיתים, טיפול בעין עצלה אצל ילדים עם רטייה יכול ליצור רתיעה. הילדים לא תמיד מבינים את החשיבות של הטיפול ועלולים לא לשתף עימו פעולה. לכן, ניתן להשתמש בכמה שיטות כדי שהטיפול יצליח וחשוב להסביר לילד את המטרה ולעודד אותו. לדוגמא- כדי שהילד לא יוריד את הרטייה נרכיב אותה ישירות על העין ולא על המשקפיים, אפשר לשלב משחקים ויזואליים בתקופת חבישת הרטייה, אפשר להוות דוגמא אישית ושאחד ההורים יחבוש רטייה על העין וכדומה.

חשוב לזכור שזמן הטיפול בעין עצלה הוא מוגבל, ככל שמטפלים בתופעה כשהילד צעיר יותר, כך יש יותר סיכוי שלא תופיע שנית עין עצלה אצל הילד ולמעשה שהתופעה תעלם לגמרי. מגיל 7-9 שנים קשה יותר לטפל בעין עצלה של הילד ולכן לא כדאי לחכות עם הטיפול.

יש לציין שכיום יש גם מבוגרים עוברים טיפול בעין עצלה באמצעות שיטה חדשנית המכונה נוירוויז'ן. הטיפול במבוגרים בשיטה זו הוא בעל 80% הצלחה, אך הוא דורש השקעת משאבים רבה. רופאי עיניים ממשיכים להמליץ בחום על טיפול מוקדם בעין עצלה.

צור קשר עם המוסדות המובילים בארץ לטיפול בעין עצלה בקרב ילדים
פרופ' יאיר מורד
פרופ' יאיר מורד
מיקום בארץ: ראשון לציון מרכז רפואי עתידים, מרכז רפואי נארא
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
עיניים