סוגי פזילה

מידע אודות סוגי פזילות טרם אבחון וניתוח פזילה

ישנם כמה סוגים של פזילות. מרגע שנוצר הרושם כי לפעוט או לילד יש פזילה יש לגשת לאבחון פזילה ובדיקה אצל רופא העיניים. חשוב לדעת שטרם מחליטים על ניתוח תיקון פזילה יש לאבחן את סוג הפזילה ממנה סובלים ולפי אבחון זה להתאים את הניתוח או הטיפול האופטימאלי ביותר. ניתוח תיקון פזילה מתאים לחלק מסוגי הפזילות ולחלק מהמצבים.
מחפש מידע אודות סוגי פזילה?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
להלן סוגי פזילות המאובחנות במסגרת בדיקה אצל רופא העיניים:

פזילה החוצה 

פזילה החוצה מכונה גם אקזוטרופיה, משמע, פנייה של אחת העיניים כלפי חוץ. פזילה החוצה מופיעה לרוב לאחר גיל 12 חודשים. היא יכולה להיות קבועה או להופיע לסרוגין. כאשר הפזילה מופיעה לסרוגין סביר יותר לצפות בה כאשר הילד מתבונן לרחוק. תופעה ייחודית המאפיינת פזילה החוצה היא עצימה של עין אחת בזמן שהייה בשמש. במקרים בהם הפזילה החוצה מופיעה בעיקר במבט לקרוב היא מלווה בתופעות לוואי ככאב ראש, כפל ראייה, דמע וטשטוש ראייה.   

פזילה פנימה
פזילה פנימה מכונה גם איזוטרופיה, משמע, פנייה של אחת העיניים כלפי פנים. פזילה פנימה היא לרוב פזילה מולדת, גדולה ובולטת שמופיעה כבר עם הלידה ואינה משתפרת גם לאחר 6 חודשים. מאפיין נוסף של פזילה זו הוא שהיא מתחלפת, משמע הילד פוזל פעם בעין ימין ופעם בעין שמאל וכן שיש לה מרכיב תורשתי. פזילה פנימה הופכת בולטת יותר כאשר הילד עייף או חולה. תיקון פזילה פנימית נעשה באמצעות ניתוח פזילה, או ניתוח תיקון פזילה יחד עם שימוש במשקפיים.  

פזילה אקומודטיבית
מדובר בסוג נוסף של פזילה פנימה המופיעה בין גיל 8 חודשים ועד גיל 4 שנים. מאפייני הפזילה הם הופעתה הפתאומית והופעתה לסרוגין וכן היותה בעלת מאפיין גנטי. גם פזילה זו בולטת יותר בזמן מחלה או עייפות. מפזילה אקומודטיבית סובלים ילדים הסובלים מרוחק ראיה. כיוון שהם מתאמצים לראות למרחק הם מכווצים את העין וכך יוצרים את הפזילה. בשל כך, עבור חלק מהילדים הרכבת משקפיים שיפתרו את בעיית רוחק הראייה יעלימו לגמרי גם את הפזילה.   

פזילה מדומה
לא פעם תינוקות קטנים מתחת לגיל שנה נראים כאילו הם פוזלים. האשלייה נוצרת עקב מבנה העפעפיים וגשר האף אצל תינוקות, שמסתירים חלק מהעיניים וגורמים לאשליית הפזילה למרות שהעיניים ישרות לגמרי ומקבילות. 

לרוב, פזילה מדומה נעלמת ברגע שהתינוק גדל, גשר האף והעפעפיים מצטמצמים ומקבלים פרופורציה. כיצד לבדוק האם הפזילה היא מדומה? בעזרת ניסוי פשוט ניתן לבדוק האם מדובר בפזילה מדומה: כל שיש לעשות הוא להאיר עם פנס על שתי העיניים ולהסתכל היכן נופל רפלקס האור. במידה והוא נופל במרכז האישון בשתי העיניים המשמעות היא שהן מקבילות וישרות. בדיקה מעמיקה יותר יוכל לעשות רופא עיניים או אורטופטיסט.

טיפול בפזילה לאחר איבחון
לאחר אבחון סוג הפזילה ממנה סובל המטופל ניתן להמשיך לשלב הבא - שלב הטיפול. הטיפול כמובן נגזר מסוג הפזילה ואופי המצב וגם הוא בר שינוי בהתאם להתקדמות ולמגמת שיפור שמציג המטופל. פעמים רבות הטיפול האחרון ברשימה יהיה ניתוח לתיקון פזילה, כאשר לפניו יעשו ניסיונות לטפל בפזילה בדרכים לא פולשניות כגון תרגילי עיניים, כיסוי העיין החזקה ברטייה, שימוש במשקפיים וכדומה.
צור קשר עם המוסדות המובילים בארץ לסוגי פזילה
פרופ' יאיר מורד
פרופ' יאיר מורד
מיקום בארץ: ראשון לציון מרכז רפואי עתידים, מרכז רפואי נארא
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
עיניים