קרום בתולין

קרום בתולין

באדיבות ד"ר עמוס שפירא מרכז לייפות

מהו קרום הבתולין? מה תפקידו? כיצד קרום הבתולין מבותק ומהו איחוי קרום הבתולין? כל זאת ועוד במאמרו של ד"ר עמוס שפירא, גינקולוג בכיר, מומחה ברפואת נשים ומיילדות, מנהל את תחום הניתוחים הפלסטיים של הנרתיק במרכז הרפואי נ.א.ר.א ברמת גן ומנהל מרכז "לייפות".
מהו קרום הבתולין?
קרום הבתולין הוא קרום דק ועדין, עדין וגמיש המכסה את פתח הנרתיק. למעשה, קרום הבתולין הוא שארית של רקמה ואגינאלית המתפתחת בעובר.
בקרב נשים צעירות קרום הבתולין עשיר בכלי דם, ולכן נצפה דימום בעת קריעתו בזמן קיום יחסי מין לראשונה. בפועל, יכול להיווצר דימום גם בעת החדרת טמפון או עצם זר.
בקרב נשים מבוגרות שעודן בתולות קרום הבתולין חוסם את פתח הנרתיק כמעט לחלוטין.

מהו תפקידו של קרום הבתולין?
תפקיד קרום הבתולין טרם הוכח מדעית, ועם זאת רבים סוברים כי מטרתו להגן על הנרתיק מפני חדירת זיהומים. אולם, הסבר זה אינו לוקח בחשבון שהקרום אינו אטום, שכן הוא מאפשר להפרשות ודימום לצאת עוד בטרם ביתוקו.

ביתוק קרום הבתולין
ביתוק קרום הבתולין מתרחש, לרוב, בעת קיום יחסי מין מלאים פעם הראשונה.
עם זאת, גם פעילות ספורטיבית כרכיבה על סוסים, אופניים, התעמלות ואפילו החדרת טמפון עשויות להביא לביתוקו. בדרך כלל במידה והדבר מתרחש שלא במסגרת יחסי מין הבנות אפילו לא יודעות שהקרום בותק.
ישנן נשים שנולדות עם קרום בתולין עבה ועשיר בכלי דם, ובעת ביתוקו הן יחוו דימום כבד ולעתים יאלצו להיעזר בכירורג על מנת להפסיקו. מנגד, ישנן נשים בעלות קרום דק וגמיש במיוחד שיכולות להגיע עד לחדר לידה כאשר קרום הבתולין שלהן מעולם לא בותק.
בנוסף יש מי שנולדות ללא קרום בתולין.

הליך כירורגי לאיחוי קרום הבתולין
הליך איחוי קרום הבתולין הוא ניתוח פלסטי וכסטטי ויחד עם זאת הוא יכול להוות גם ניתוח מציל חיים. מדוע מציל חיים? בעולם בכלל ובישראל בפרט חיות אוכלוסיות המייחסות חשיבות גדולה לקיומו של קרום בתולין שלם בעת קיום יחסי מין מותרים לראשונה, לאחר החתונה.
בקרב אוכלוסיות אלו לקרום הבתולין השלם חשיבות עליונה מבחינה חברתית ודתית. מי שנתפסת ככזו שאינה בתולה בשל קרום בתולין מבותק עלולה לסכן את עצמה ואת משפחתה.

ניתוח שחזור קרום בתולין מבוצע על ידי תפירת חלקי הקרום המבותק יחדיו. המנתח הפלסטי מאחה את הקרום בתפירה עדינה שתאפשר את ביתוקו מחדש בעת קיום יחסי מין מותרים.

ניתוח ממוצע אורך כ-30 דקות ומבוצע בהרדמה מלאה (אם כי ניתן לבצעו גם תחת שימוש בהרדמה מקומית). בסיום ההליך מוזרק חומר הרדמה מקומי לאזור התפרים במטרה למנוע מהמטופלת כאב.
עם סיום הניתוח על המטופלת להישאר להתאוששות במשך 2-3 שעות ואז היא יכולה לחזור לפעילות שגרתית. התפרים נמסים בעצמם לאחר שבועיים.

ניתוח שחזור קרום בתולין ניתן לבצע כשבועיים שלושה טרם תאריך החתונה וקיום יחסי המין המותרים.

סוגי קרום הבתולין
קיימים ארבע סוגי קרום בתולין:
1. קרום בתולין "רגיל" המכסה את פתח הנרתיק ומאפשר יציאת דם והפרשות.
2. קרום בתולין המכסה את פתח הנרתיק ומאפשר יציאת דם והפרשות. אולם הפתח המאפשר את היציאה צורתו כ'מסננת' ולכן יש לפתוח אותו בפעולה כירורגית.
3. קרום בתולין המכסה את פתח הנרתיק ומאפשר יציאת דם והפרשות, אך אינו מאפשר חדירה חופשית לנרתיק (לא לטמפון ובטח לא ביחסים). פתיחת קרום בתולין זה נעשית תוך התערבות כירורגית.
4. קרום בתולין חסום ואטום שאינו מאפשר יציאת דם והפרשות. פתיחת קרום זה הכרחית ונעשית על ידי פעולה כירורגית.

קרום בתולין
צור קשר עם קרום בתולין
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.