האם ישיבת ילדים מול מחשב פוגעת בראיה?

מאמרים - הסרת משקפיים

בעשור האחרון הפך עולמנו לעולם של "מסכים". עשרות מסכים מקיפים אותנו מידי יום והאפשרות להתחמק מהם נמוכה עד אפסית. המסכים בהם מחשבים, טלויזיות, לפטופים, טאבלטים ופלאפונים חכמים משמשים את כולנו לצרכי היום יום ואפילו נמצאים במוסדות החינוך והבריאות.
מחפש מידע אודות האם ישיבת ילדים מול מחשב פוגעת בראיה??
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.
התרומה של נגישות המידע והיכולת לתקשר עם עשרות אנשים ולרכוש ידע אינה ניתנת בספק, אך יחד עם זאת המסכים הביאו גם למספר בעיות בריאותיות בהן בעיות אורטופדיות כיציבה וישיבה נכונה למול מחשב ובעיות עיניים.  

קצת סטטיסטיקה
הסטטיסטיקה מראה כי ילדים ונוער בני הגיל 6 עד 17 מבלים מול המחשב או הטלויזיה כ 7 שעות בממוצע ביום, במסגרת בית הספר או הבית. במקביל מחקרים שונים מצביעים על עלייה בפנייה לגורמים רפואיים בהקשר לבעיות אוטופדיות, בעיות עיניים, בעיות תקשורת ובעיות השמנה.  

את הבעיות הבריאותיות השונות ניתן לקשר גם לעלייה בשעות המסכים כאחד מהגורמים האפשריים ולאו דווקא הבילעדיים להיתפתחותן.  

בעיות ראיה וישיבה ממושכת מול מסך
לאחר מחקרים בתחום, אופטומטריסטים ורופאים מאמינים כיום כי השימוש המוגזם והמופרז במחשב ובטלוויזיה מציב את הילדים בקבוצת סיכון לפיתוח קוצר ראיה. לראיה, מחקר אשר נערך על ידי המכון הלאומי לבריאות העין בארצות הברית מצא שבשלושים השנים האחרונות עלתה השכיחות לקוצר ראיה בלמעלה מ- 66% ואולי לכן הפך ניתוח הסרת משקפיים בלייזר לכה פופולארי.  

בנוסף, כפי שהוזכר למעלה, מלבד טלויזיות ומחשבים קיימים בקבוצת המסכים מוצרים נוספים כטבלטים וסמארטפונים אשר צמודים לילדים וכן דורשים מהם קרבה פיזית גדולה יותר למסך. הסארטפונים הקטנים בעלי מסך המגע, וגם הפלאפונים לפניהם דרשו מהילדים וממבוגרים כאחד פיתוח של מוטוריקה עדינה, תנועות מדוייקות והתמקדות במתרחש על המסך ובלשוניות אחדות בו זמנית.   

הקשב הרב והמאמץ הממושך של העיניים יכול להביא לטשטוש ועייפות. הסיבות לתחושות נובעות כאשר מערכת הראייה עודנה צעירה ולא מפותחת ומאומנת (בקרב ילדים) או שהיא עייפה וחלשה (בקרב מבוגרים). כך או כך למסכים אכן יש מקום בהתפתחות תסמונת הראיה.  

מה עושים על מנת לשמור על הבריאות?
בדיקות עיניים - הדבר הראשון הוא ללכת לבדיקות עיניים באופן שגרתי ולא רק כאשר נראה שהילד ממצמץ, מנחש או מתאמץ מאד בראייתו.   

שעות מסך - עד כמה זה קשה ועד כמה שתהיה התנגדות ילדים הם ילדים ואתם ההורים: הגבילו את שעות המסך של הילד. הוא יכול במקום לצ'וטט עם חברים בפייסבוק לפגוש אותם ממש פנים מול פנים, וכך גם לפתח יכולות תקשורת חשובות ביותר.  

התאמת פינת המחשב לילד - לרוב, פינות עבודה וישיבה מול מחשב בבית מתאימות בעיקר למבוגרים, מבחינת המרחק של המסך מהאדם, גובה הכיסא ומיקום המקלדת. כאשר הילד יושב שעות בפינה זו הקפידו שיתאים לעצמו את הישיבה כך ש:  

* הילד לא יתבונן על המסך מלמטה, הדבר גורם למאמץ ניכר במערכת הראיה ויכול לגרום ליובש בעיניים. מקמו את החלק העליון של המסך למול עיני הילד.
* שמרו על מרחק של 18-28 סנטמטרים בין הילד לבין המסך.
* מקמו את המקלדת בגובה המרפקים, כך שהזרועות נשארות לצידי הגוף. כמו כן מומלץ לרכוש עכבר קטן, המותאם לגודלו לכף ידו של ילד.
* התאימו את גובה הכיסא כך שרגלי הילד לא יהיו באוויר, אלא יגעו ברצפה בנוחות.
* על שולחן המחשב להיות בגובה המרפקים של הילד כך שיוכל להניח את ידיו ולשחק בעכבר בנוחות.
* משענות הידיים צריכות לאפשר הנחה טבעית של הידיים ותמיכה בהן, מה שמקטין את הלחץ על חגורת הכתפיים והגב.  

תאורה - תאורה נכונה היא אחד הדברים החשבוים ביותר. מצד אחד חשוב שתאורת החדר לא תשתקף ותסנוור דרך המסך ומד שני אנו לא רוצים תאורה חזקה מידי המסך עצמו אשר מפריע לעיניים ומעייפת אותן. כלל אצבע הוא שאור לבן מידי גורם בדרך כלל לכאבי ראש, בזמן שאור צהוב מידי גורם לישנוניות.
עיניים