שימור דם טבורי

איסוף תאי גזע מתוך דם טבורי

כיום מציעות מספר חברות שירותי שימור דם טבורי והכוונה הינה לשימור הדם אשר נמצא בחבל הטבור בעת הלידה. לפי מחקרים אחרונים שנעשו על דם טבורי נמצא כי מצויים בו תאי גזע המשמשים לטיפול במצב חולי הדורשים השתלות מח עצם והשתלות תאי גזע וכן לריפוי של למעלה מ- 70 מחלות נוספות.
מחפש מידע אודות שימור דם טבורי?
מלאו את הטופס המצורף וקליניקות נבחרות ייצרו איתכם קשר בתוך זמן קצר.
חבר בקופת חולים:
 כללית
 מכבי
 מאוחדת
 לאומית
 מאשר/ת שיועץ ניתוחים יצור עימי קשר ומסכים לתנאי השימוש.

שימור דם טבורי
כאמור לשימור תאי גזע מדם טבורי מגוון רחב של יתרונות, לפי מגוון מחקרים אשר נערכו ונערכים ברחבי העולם. תאי הגזע של הילוד יכולים לשמש בעת הצורך להשתלה ולשיקום הגוף ממגוון מחלות, בהן מחלות הנחשבות קשות דוגמת לוקמיה, סרטן, מחלות הפוגעות במוח, אובדן שמיעה, סכרת ועוד.

היתרון המרכזי של איסוף דם טבורי הוא העובדה שבמקרה הצורך אין צורך באיתור בן משפחה או אדם בוגר המתאים לתרומת מח עצם, תהליך שעלול לקחת זמן רב ואין בו אחוזי הצלחה מלאים. התאים אשר נוצרים מהדם הטבורי הם שמשמשים את החולה ונתונים כולם לשימושו עד החלמה. האיסוף ושימור הדם מצמצמים את הצורך במציאת תורם מתאים, ולפיכך הפך ההליך למקובל לטיפול במחלות ממאירות ומחלות גנטיות.

בנוסף, העובדה שתאי הגזע מחבל הטבור הינם תאים צעירים אשר טרם עברו התמיינות הופך אותם לבעלי יכולת גבוהה במיוחד להיקלט בגופו של המושתל. הדבר מוביל לכך שגם במקרים בהם משמש הדם הטבורי להשתלה אצל קרוב משפחה גם התאמה חלקית תספיק להשתלה ותגדיל את פוטנציאל היקלטות ההשתלה.

בשורה התחתונה תאי גזע מדם טבורי יתאימו ב- 100% לילוד עצמו, ובסיכוי גבוה מאוד לבני משפחתו האחרים.

השלבים בהם נאסף ונשמר הדם הטבורי:
א - בשלב הראשון לאחר ההחלטה לבצע את ההליך מקבלים ההורים ערכה לשימור דם טבורי לביתם. ישנן הוראות כיצד לנהוג בערכה וכיצד לאחסן אותה עד לרגע הלידה. כמו כן יש למלא טפסים אישיים שיוצמדו לערכה.
ב - ברגע הנסיעה לבית חולים יש לקחת את הערכה איתכם ולידע את הצוות המיילד שברצונכם לשמר דם טבורי. הצוות הוכשר לטפל באיסוף דם טבורי במהלך ולאחר הלידה. בסיום הלידה הערכה נאספת ונשלחת לאחסון, בדיקות והקפאה של תאי הגזע.

בזמן הלידה - איסוף דם טבורי
איסוף דם טבורי מתבצע בזמן הלידה, הן טבעית והן בניתוח קיסרי. במסגרת ההליך מיילדת שהוכשרה לכך אוספת את הדם הטבורי של התינוק בתהליך קצר, לא מכאיב ולא מסוכן ליולדת ולתינוק. בפועל, לאחר לידת התינוק, מחברת המיילדת מזרק פשוט לחבל הטבור ואוספת את הדם המצוי בשלייה ישירות לשקית סטרילית. לא היולדת ולא התינוק חשים בהליך.
הדם הטבורי עובר בדיקות וכן בודקים את דמה של היולדת.

בדיקות שנעשות לדם הטבורי של התינוק
סוג דם - ABO/Rh
סמן ייחודי לתאי גזע - CD34
ספירת תאים וחיותם - Cell Count and Viability
זיהומים חיידקיים - Sterility, aerobic and anaerobic

בדיקות שנעשות לדם היולדת
וירוס איידס - Anti HIV 1 and 2
צהבת מסוג B - HbsAg
צהבת מסוג C - Anti HCV
Anti HTLV I and II

לאחר וידוא התקינות של הדם הטבורי הוא עובר תהליך עיבוד אשר כולל את הפרדתו למרכיביו במטרה להשאיר רק את מרכיבי הדם הנדרשים להקפאה.

בארץ, נשמר הדם הטבורי בבית החולים שיבא, שזכה להסמכת הארגון האמריקאי לבנקי דם (AABB) ונמצא תחת פיקוחו, וכן הוכר על ידי הארגון הבינלאומי של מאגרים להשתלת מח עצם (NMDP).